To je hrana, ki je ni treba prati!

Pranje nekaterih živil lahko povzroči širjenje bakterij, medtem ko s pranjem drugih odstranjujemo pesticide in nečistoče.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Hrana mora biti dobro kuhana ali pečena, da se uničijo bakterije, nekatera živila pa je treba tudi dobro oprati pred pripravo. Z večine zelenjave in sadja je potrebno odstraniti pesticide s pranjem, vendar pranje nekaterih živil lahko povzroči širjenje bakterij.

To so nekatera živila, pri katerih lahko pride do negativnih posledic, če jih postavite pod mlaz vode:

Perutnina

Surovo piščančje meso je sluzasto, ko ga vzamete iz pakiranja, in morda bo vaš prvi impulz, da ga želite oprati. Vendar pa je po mnenju USDA (Ameriškega ministrstva za kmetijstvo) varneje uničiti bakterije kuhanjem.. Nedavna študija je raziskovala ljudi, ki so prali surovo meso perutnine pred obrokom. 60 odstotkov jih je po tem imelo bakterije v umivalniku, 26 % pa jih je preneslo bakterije na zelene solate.

Solata

Če na vrečki piše, da je vaše zelenje že oprano, ni potrebe, da ga perete še enkrat. Mnoge vnaprej pripravljene in narezane solate so šle skozi sistem trojnega pranja, da se odstranijo naravni ostanki.

Jajca

Tik pred tem, ko kokoš snese jajce, ga prevleče s tanko ovojnico, ki prepreči, da bi bakterije prišle v njegove drobne pore. Komercialni proizvajalci jajc jih čistijo tako, da ta sloj ostane nedotaknjen. Pranje jajc doma ne odstrani klic, temveč jih vpusti noter. Jajca vedno hranite v hladilniku in jih dobro skuhajte.

Crveno meso

Ne morete oprati vseh bakterij s rdečega mesa. Nekatere so globoko v vlaknih. Vse, kar se odstrani, bo onesnažilo vaš umivalnik in vse v njem. Najbolj varen način, da ubijete vse bakterije na rdečem mesu, je, da ga skuhate pri temperaturi najmanj 75 stopinj Celzija.

Gobe

Po eni strani USDA priporoča, da operete vse izdelke, katerih etiketa ne navaja, da so vnaprej oprani. Po drugi strani pa so gobe kot gobe, ki vpijajo vodo – in morda tudi bakterije skupaj z njo. Gobe, kupljene v trgovini, raje očistite z vlažno krpo ali jih zdrgnite. Če gobe nabirate v naravi, jih potopite v slano mlačno vodo za 30 minut. Nato jih operite s čisto vodo, dokler ne izgine vsa umazanija.

Ribe

hrana ki ne potrebuje umivanje
ali potrebujem umiti ribo pred kuhanejm?
Ribe so v isti kategoriji kot perutnina in rdeče meso: če jih perete, boste širili bakterije po kuhinji. Namesto tega jih skuhajte. Edina izjema od tega pravila so školjke, ostrige, dagnje in jakobove kapice, ki jih prejmete sveže. Morda jih bo treba oprati, da se znebite peska in umazanije.

Testenine

Ni razloga, da bi spirali testenine, bodisi pred kuhanjem bodisi po njem. Nekateri ljudje spirajo testenine po kuhanju, da odstranijo del škroba, vendar to oteži, da se omaka oprime.

Avokado

Ne jeste kože avokada, zakaj bi ga torej prali? Ker ko ga narežete, lahko prenesete bakterije in umazanijo z lupine na meso avokada.