To je živilo, ki ga mora vsak kadilec vključiti v svojo prehrano

Obstaja živilo, ki je izjemno bogato z vitamini in minerali, ključnimi za zdravje vaših živcev, kožo in krvni obtok. Redno uživanje tega živila lahko pomaga tudi pri ohranjanju zdrave telesne teže in podpira pravilno delovanje telesnih funkcij. Je tudi odličen pomočnik pri zmanjševanju škode, ki jo povzroča uživanje tobaka.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Paradižnik je poln vitaminov in mineralov, ki so ključni za zdravje živcev in normalno cirkulacijo. Mnogi ljudje ne uživajo paradižnika dovolj pogosto, vendar obstaja več pomembnih razlogov, zakaj bi se to moralo spremeniti.

Pomembno je vedeti, da kuhanje paradižnika povečuje raven likopena, ki je zelo zdrav, v primerjavi s svežim paradižnikom.

Zdrava in sijoča koža

Paradižnik je bogat z vitaminom C, ki je naravni antioksidant. Poleg tega vsebuje vitamin A, železo in kalij, ki imajo ključno vlogo pri ohranjanju zdravja živcev in normalne cirkulacije krvi.

Vitamin K, prisoten v paradižniku, je pomemben za strjevanje krvi. Vsakodnevno uživanje paradižnika vam bo tudi pomagalo ohraniti kožo zdravo in sijočo.

Vitamin K je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti. Prisoten je v zelenjavah, kot so špinača in brokoli, ter v fermentiranih živilih. Pomaga preprečevati prekomerno krvavitev in podpira zdravje srca.

Paradižnik lahko zmanjša škodo, ki jo povzroča uživanje tobaka, zaradi kumarinske in klorogenske kisline, ki jo vsebuje.

paradižnik

Dober za hujšanje

Če poskušate shujšati, vam bo paradižnik v veliko pomoč. Ima malo kalorij in je bogat z vlakninami, kar pomeni, da vas bo dlje časa držal sitega in bo pripomogel k boljšemu topljenju maščob.

Če je le možno, se trudite, da ga uživate vsak dan.

Evropejci paradižnik štejejo za sadje. Kljub temu, da ga tradicionalno uvrščamo med zelenjavo, je paradižnik v resnici sadje. Napačno prepričanje o paradižniku je prisotno zaradi tega, ker ga pridelujemo kot večino zelenjave in ga v kulinariki uporabljamo kot zelenjavo.