Ribe sodijo med najbolj koristna živila v prehrani – a nekatere vrste ponujajo več koristi z manj škodljivih snovi. Zaradi bogastva vitaminov, mineralov in omega-3 maščobnih kislin ribe pomagajo zmanjševati vnetja, podpirajo delovanje mišic in živcev ter znižujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, kot je visok krvni tlak. Vendar niso vse ribe enako zdrave.
Losos – kralj med zdravimi ribami
Losos je pogosto na vrhu priporočil prehranskih strokovnjakov. Bogat je z EPA in DHA, ki znižujeta raven trigliceridov, izboljšujeta lipidni profil in zmanjšujeta vnetja. Te zdrave maščobe spodbujajo tudi prekrvavitev in ščitijo pred oksidativnim stresom, kar pripomore k boljšemu delovanju srca. Poleg tega vsebuje veliko beljakovin, kalija, vitamina B12 in selena ter antioksidant astaksantin, ki varuje možgane in lahko upočasni kognitivni upad. Divji aljaški losos – zlasti vrste, kot sta Sockeye in Coho, je na vrhu seznama najbolj zdravih. 
Sardine – majhne, a izjemno hranilne
Te drobne ribe so prave hranilne bombe. Bogate so z EPA in DHA, vitaminom D, B12, kalcijem in selenom.
Redno uživanje sardin lahko zmanjša potrebo po prehranskih dodatkih z omega-3, njihov visoki delež kalcija pa pomaga pri delovanju srca in uravnavanju krvnega tlaka.
Postrv – nežna in zdrava
Postrv je riba blagega okusa in pogosto vzgojena na trajnosten način.
Kombinacija omega-3 maščobnih kislin in vitamina D ugodno vpliva na delovanje živčevja, spomin in razpoloženje. Raziskave kažejo, da zadostna količina vitamina D prispeva k boljši kognitivni funkciji in manjšemu tveganju za depresijo.
Sled – polna hranil
Sled je po sestavi podobna sardinam: mastna, drobna in izjemno hranilna. Bogata je z omega-3 maščobami, ki pomagajo zniževati krvni tlak, zmanjševati vnetja in podpirajo stabilno delovanje srca.
Že 85 gramov sleda pokrije več kot 400 % dnevnih potreb po vitaminu B12, ki je ključen za živčni sistem.
Inčuni – majhni, a polni koristi
Inčuni so še en odličen vir omega-3, poleg tega pa vsebujejo veliko kalcija (okoli 15 % dnevne potrebe v 85 g) in železa, pomembnega za prenos kisika in tvorbo energije.
Inčuni so izjemno hranilni, polni okusa in skoraj brez skrbi glede kontaminacije z živim srebrom, zato so odlični za pogosto uporabo – v solatah ali omakah.
Katere ribe omejiti ali se jim izogibati?
Vse ribe vsebujejo vsaj sledove živega srebra, a največjo koncentracijo najdemo pri velikih plenilcih. Največ živega srebra vsebujejo morski pes, mečarica, kraljeva skuša in tuna.







