Toskanska enolončnica iz samo šestih sestavin

Toskanska enolončnica ali peposo se tradicionalno kuha s toskanskim chiantijem, vendar bi se dobro obnesel tudi cabernet.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Peposo je krepka toskanska goveja enolončnica, ki zahteva le šest sestavin – vključno z oljem, soljo in poprom. Druge sestavine so meso, česen in vino. Je klasika italijanske kuhinje in precej pogosta v njihovih hladilnikih in shrambah.

Za pripravo toskanske enolončnice boste morali meso popeči, da zakrkne in ohrani sok, nato pa se ta okusna jed skuha sama, le občasno jo morate premešati. Tradicionalno se kuha s toskanskim chiantijem, dobro bi se obnesel tudi kakšen cabernet.

Peposo so nekoč postregli s hrustljavimi kruhki, začinjenimi s česnom, odlično pa bi se podala tudi k pire krompirju ali polenti, navsezadnje je enolončnica.

Toskanska enolončnica – sestavine

1,1 kg govedine za golaž (npr. pleč), narezane na grižljaj
2 čajni žlički soli
45 ml olivnega olja
8 strokov česna, strt
750 ml chiantija
1 1/2 žlice črnega popra v zrnu, grobo zmletega

Priprava

Narezane kose govedine dobro osušimo s papirnatimi brisačkami in posolimo.

Na zmernem ognju segrejemo veliko globoko ponev. Dodamo olivno olje in česen. Po 1 do 2 minutah odstranimo stroke česna in jih prihranimo za kasneje.

V ponev dodamo goveje kocke. Pečemo jih v sklopih, vsakega približno 5-6 minut, da lepo porjavijo z vseh strani. Meso odstranimo iz ponve.
Vanjo vržemo črni poper v olje in ga pražimo 30 sekund. Ogenj povečamo in dodamo rdeče vino. Ko začne vreti, z žlico postrgamo po dnu in pustimo, da vino vre 2 do 3 minute, nato ogenj spet zmanjšamo.

Govedino in česen vrnemo v ponev in pokrijemo. Pustimo, da se enolončnica kuha 90 minut, popolnoma pokrita, nato jo odkrijemo in kuhamo še 60 do 90 minut oziroma toliko časa, da se meso popolnoma zmehča (vendar ne razpade). Občasno premešamo.

Če želimo bolj gosto omako, odstranimo meso in povečamo ogenj, da tekočina zavre.

Več kulinaričnih vsebin tukaj.