Triki, da vam bo vedno uspel najboljši kuhan ali pečen kostanj

Čeprav je zunaj še prijetno poletno, nas kostanjeva drevesa že razveseljujejo s slastnimi plodovi, ki se skrivajo v bodičastih ježicah.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prekrasen konec tedna je kot nalašč (tudi) za nabiranje kostanja, ki ga nato spečete ali skuhate.

 

Pečen kostanj:

Potrebujemo

  • svež kostanj
  • voda
  • sol (po želji)
  • nož z ostro konico
  • pekač in papir za peko

Izberite čvrste, težke plodove brez luknjic ali plesni. Operite jih pod hladno vodo. Vsakega zarežite v obliki križa (X) ali dolge reže (približno 2–3 cm) na izbočeni strani. To je pomembno, da kostanj med peko ne poči in se lažje olupi. Pred peko kostanj najmanj uro ali dve namakajte v hladni vodi. Za bolj izrazit okus lahko dodate žlico soli. Segrejte pečico na 200–220 °C (ventilatorska ali klasična). Odcejene kostanje stresite na pekač, obložen s papirjem za peko, zarezano stranjo navzgor. Pecite 20–25 minut, odvisno od velikosti. Vmes jih lahko enkrat premešate ali obrnete.  Takoj po peki kostanj zavite v čisto kuhinjsko krpo ali jih dajte v papirnato vrečko in pustite stati 5 – 10 minut. Para zmehča lupino, da se lažje lušči. Če želite bolj dimljen okus – lahko kostanje spečete tudi na žaru ali v posebni ponvi za kostanj.

kostanj

Recept za kuhan kostanj (bolj mehak, za jesti z žlico ali nožem)

Zarežite kostanj (enako kot pri pečenju). Dajte ga v velik lonec s hladno vodo in 1 žlico soli (lahko tudi lovorjev list). Kuhajte približno 25–35 minut (odvisno od velikosti). Ko je kuhan, ga odcedite in pustite 5 minut pokritega – nato luščite.

kostanj1

Kostanj pa bo še boljši, če vodi za namakanje dodate dve žlici mleka (na liter vode). To bo zmehčalo lupino in dodalo nežno sladkobo.

Vodi pa lahko dodate tudi lovorjev list, rožmarin, klinčke ali cimetovo palčko (če želite bolj jesenski vonj – super za kostanj kot sladico)

Tik pred pečenjem kostanj rahlo poškropite z vodo ali popršite z razpršilko. To pomaga ohraniti vlago med peko. Na spodnjo rešetko pečice postavite ognjevarno posodico z vodo. Para bo preprečila, da se kostanj izsuši, in bo lupina bolj mehka = lažje lupljenje. Če vam ostane kostanja, lahko olupljenega shranite v hladilniku v posodici do 3 dni.

Kostanj je odličen tudi za kostanjev pire, juho ali kot dodatek rižotam ali testeninam.