Deli novico s tvojimi prijatelji

V Ajdovščini na največjem slovenskem kosilu ta vikend pričakujejo goste iz vse Slovenije. Za najdaljšo skupno mizo so dobrodošli ljubitelji testenin vseh oblik. Bogat kulinarični dogodek bo popestrila pregovorna primorska gostoljubnost in dobra „fešta“ z bogatim glasbenim in animacijskim spremljevalnim programom.

Z dogodkom želi Društvo ljubiteljev pašte v sodelovanju z Mlinotestom prispevati k popularizaciji testenin v prehrani ter Ajdovščino in Vipavsko dolino postaviti na kulinarični zemljevid Slovenije. V Ajdovščini ima proizvodnja testenin več kot 60-letno tradicijo, lansko leto pa so tu odprli tudi nov, sodoben obrat svežih testenin. Mlinotest kot prehrambeno podjetje v 100 % slovenski lasti sledi začrtanemu poslanstvu:  tradicionalne slovenske dobrine ponuditi na sodoben način, prilagojen potrebam in življenjskemu stilu porabnikov. Na festivalu bodo tako premierno predstavili tudi novost – polnjene testenine in njoke z vitalnimi žiti.

Na včerajšnji novinarski konferenci je Mlinotest, ki je skupaj z Društvom ljubiteljev pašte organizator 2. slovenskega festivala testenin, predstavil program Pašte fešte 2019, ki  bo  v soboto, 25. maja, v Ajdovščini.

Obiskovalke in obiskovalci festivala bodo lahko poskusili kar 19 jedi različih ponudnikov, katerih skupni imenovalec so testenine. Za pokušino povejmo, da se bodo testenine znašle ne le v slanih, pač pa tudi v sladkih jedeh, in tako postale navdih tudi za domača kulinarična ustvarjanja. Vsa hrana bo pripravljena pred očmi obiskovalcev, saj to omogočajo osnovne značilnosti dobrih testenin: testenine so enostavne in  hitre za pripravo, lokalne in sezonske sestavine pa v družbi s kakovostnimi testeninami ponujajo zdravo, okusno in z domišljijo začinjeno hrano.

 width=
V Ajdovščini obljubljajo pravo kulinarično doživetje vsem obiskovalcem – otrokom in njihovim staršem, nezahtevnim jedcem pa tudi zahtevnim gurmanom.

V Ajdovščini obljubljajo pravo kulinarično doživetje vsem obiskovalcem – otrokom in njihovim staršem, nezahtevnim jedcem pa tudi zahtevnim gurmanom, ki so testenine okušali že marsikje in poznajo mnoge okuse. Dobre sestavine in pravi recepti bodo za marsikoga presenečenje, za obiskovalce pa jih bodo na številnih stojnicah pripravljali prekaljeni gostinci, turistična društva in lokalna ljubiteljska združenja. Tema prireditve je spoj tradicionalne in sodobne prehrane. Mlinotestove testenine bodo kuharski mojstri in mojstrice tako pripravili na način, ki izhaja iz naše tradicionalne kulinarike in je  v skladu z najnovejšimi prehranskimi trendi, ki narekujejo uporabo lokalnih, sezonskih in morda pozabljenih, a na novo odkritih sestavin.

Seveda pa to ne bo edino dogajanje sobotnega popoldneva v Ajdovščini, ki ga bo povezoval priljubljeni in vedno duhoviti Smaal Tokk v pristnem »wajdovskem« narečju. Kako se pripravljajo testenine z vedno bolj priljubljenimi drožmi, bo zanimalo tiste, ki prisegajo na doma pripravljeno hrano; otroci bodo odvrgli elektronske igrače in se pridružili zabavi na Makaron poligonu, kjer bodo preizkusili svoje motorične spretnosti, k druženju za skupno mizo, na kar v teh časih pogosto pozabimo, pa bo pripomogla tudi dobra glasba.

 width=
Hrana je najboljša, kadar jo užijemo v dobri družbi in v prijetnem vzdušju.

Prav posebno bo tudi okolje, v katerem bo Pašta fešta potekala. Prireditveni prostor bo obiskovalcem skušal pričarati toplino in gostoljubnost kraškega borjača. Ob že drugem festivalu testenin je predsednik uprave Mlinotesta, Danilo Kobal, spomnil na pogosto pozabljeno modrost:

»Hrana je najboljša, kadar jo užijemo v dobri družbi in v prijetnem vzdušju. Primorci smo znani po gostoljubju, za dober obrok pa je v resnici najpomembneje, da jemo kakovostno hrano, ki nam ne vzame preveč časa, da bi zato ne mogli uživati v družbi za skupno mizo. V Mlinotestu poseben pomen dajemo preverjeno kakovostnim in lokalno pridelanim sestavinam, iz tradicionalne kulinarike črpamo znane okuse, ki jih ponujamo na način, prilagojen sodobnim potrebam potrošnikov. V lani odprtem obratu za izdelavo svežih testenin že pripravljamo novosti, ki jih bomo predstavili tudi na Pašti fešti: sveže testenine Divita – vitalna žita, ki so še kako v trendu. Priljubljenost alternativnih žit in psevdožit v zadnjih letih strmo raste. Potrošniki pričakujejo izdelke z več okusa in prehranske vrednosti, zato jih bomo, upam, razveselili z novimi svežimi testeninami – ravioli in njok i- na osnovi tradicionalne slovenske ajde. Predvsem pa želim, da bi se pri nas, za našo mizo, dobro počutili.«

Obiskovalke in obiskovalci bodo na festivalu lahko izbrali tudi najboljšo jed festivala Naj pašto 2019 in ji podelili pokal. Organizatorji poudarjajo, da bodo naredili vse, da bo festival testenin odgovoren tudi do okolja. Festival bo potekal brez uporabe plastike. Vstopnina na festival bo tako nakup krožnika, ki ga bodo obiskovalci odnesli v domačo uporabo, pribor bo iz okolju prijaznih materialov. In kaj če v soboto ne bo pomladnega sonca? Pašta fešta bo v vsakem vremenu, saj tudi jemo ne glede na to, ali je dež ali sonce. Seveda si organizatorji želijo topel in sončen pomladni dan. V tem primeru bo prireditev na domačem dvorišču Mlinotesta, v primeru dežja pa bo dogodek pod šotorom na prireditvenem prostoru v Palah v Ajdovščini.