V Gledališču Koper začeli z vajami

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Gledališče Koper se je vrnilo življenje. »Ta teden smo začeli z vajami za predstavo Stoletje mjuzikla. Prvi so na oder stopili plesalci, ki so s koreografinjo iz Brna na Češkem vadili na Skypu«, so povedali v koprskem gledališču. Siniša Bukinac, plesalec in koreograf, o poteku vaj: »To ni nič novega. Tako delamo, ko s koreografom nismo v istem kraju tudi, ko ni izrednega stanja. Plesalec more biti stalno pripravljen in vzdrževati kondicijo, tako da ko pride v delovno okolje, se lahko posveti samo tistemu, kar je pomembno.«

 

V četrtek bodo na veliki oder koprskega gledališča stopili tudi igralci, ki bodo imeli pevske vaje. Dopoldne bosta pred maestra Patrika Grebla stopila Anja Drnovšek in Rok Matek.

»Vaje so v času karantene potekale od doma, srečevali smo se prek aplikacije Zoom. Ta teden se z nekaterimi zopet vidimo v živo, predvsem pa bomo spet stali na odru. Počutim se kot prvošolka pred vstopom v šolo. Pričakujem pa, da se tega občutka na bom znebila vse do prve ‘zaresne’ predstave,« je povedala Anja Drnovšek.

 

»Predvsem bo zelo lepo v živo srečati sodelavce in kolege, kljub temu da bodo vaje potekale po posebnem protokolu. Glasovna kondicija je za naš poklic izjemno pomembna, treba jo je vzdrževati, zato so priprave pomembne in dobrodošle. Prepričan pa sem, da si vsi skupaj želimo čimprejšnjega stika z občinstvom,« je dodal Rok Matek.

 

Popoldne bosta petje vadila še Patrizia Jurinčič Finžgar in Jure Kopušar iz SSG Nova Gorica. Stoletje mjuzikla je koprodukcijska predstava SSG Nova Gorica, Nacionalnega teatra v Brnu (Češka), SNG Trst in Gledališča Koper. Z vajami prek aplikacije ZOOM so danes začeli tudi ustvarjalci predstave Dom Bernarde Albe, v režiji Yulije Roschine. Predpremiera predstave je predvidena za sredo, 30. 9. 2020.

 

Učna ura o gledališču

Prav tako v četrtek, 7. 5. 2020, nadaljujejo (tokrat prek aplikacije Zoom) s projektom Učna ura o gledališču; zaposleni v koprskem gledališču bodo prek aplikacije Zoom učencem osnovnih šol posredovali temeljna znanja in veščine iz gledališkega sveta. Najprej bodo na vrsti učenci 2. A razreda Osnovne šole Dušana Bordona iz Kopra, dan za tem pa še devetošolci OŠ Vižmarje – Brod iz Ljubljane. Razredi, ki se želijo prijaviti na učno uro o gledališču, naj pišejo na ivan.loboda@gledalisce-koper.si.

Foto: Martin Peca, Gledališče Koper