V slovenski Istri diši po zeliščih in dišavnicah

Zelišča in dišavnice so v razcvetu. Kmetije in domačije vabijo na Dneve odprtih vrat zeliščnih kmetij in vrtov Istre.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poleg nasadov oljk in vinskih trt je zadnja leta v (slovenski) Istri opaziti vse več vrtov z avtohtonimi zelišči in dišavnicami. Jana Bergant, ki se je pred leti preselila bliže naravi, v dolini reke Dragonje goji številna avtohtona istrska zelišča in dišavnice. S postopkom parne destilacije prideluje naravne hidrolate in eterična olja. Izdelki so povsem naravni, vse bolj pa jih ceni tudi industrija lepote in dobrega počutja.

»Zelišča so me pritegnila, ker sem z leti spoznala, koliko bogastva se skriva v naravi. Sredozemlje je še posebej radodarno z vegetacijo, med drugim tudi z zelišči, ki dobro prenašajo tukajšnja sušna obdobja,« pove Jana, ki je svoje izdelke povezala v blagovno znamko Bonistra, Born in Istria.

Na drugem koncu Istre, na Manžanu, družina Butul že vrsto let neguje Sredozemski zeliščni vrt, kjer raste več kot 50 vrst različnih zelišč in dišavnic. Butulovi so zelišča uspešno vključili v turistične ponudbe, ki v ospredje postavljajo istrsko kulinariko. Okus in vonj Istre širijo s pomočjo številnih kulinaričnih in izobraževalnih delavnic ter degustacij, pri katerih imajo pomembno vlogo zelišča, oljčno olje, sonaravno pridelana vina, zelenjava in sadje ter druge istrske dobrote. Vse z domačega vrta. »Z zasaditvijo zeliščnega vrta smo nadgradili zgodbo naše domačije in oblikovali turistični izdelek, ki v ospredje postavlja sredozemsko prehrano. Ta je uvrščena na Unescov seznam zaščitene nesnovne kulturne dediščine in velja za enega najbolj zdravih načinov prehranjevanja,« pove Tatjana Butul in dodaja, da so obiskovalcem slovenske Istre želeli približati tukajšnji način življenja, kjer je narava radodarna v vseh letnih časih.

Deset kmetij, domačij in posestev, ki si prizadevajo širiti prepoznavnost avtohtonih zelišč, letos soustvarja Dneve odprtih vrat zeliščnih kmetij in vrtov Istre. Prav s tem namenom odpirajo svoja vrata v soboto, 18., in v nedeljo, 19. junija, ko boste lahko preizkušali svoja čutila.  Na dvodnevnem dogodku se lahko seznanite z uporabo zelišč in dišavnic v kulinariki, se preizkusite v destilaciji avtohtonih rastlin, spletate venčke iz sivke, se udeležite delavnice masaže obraza in si privoščili košarico istrskih dobrot na prostem.