V Istri ujeta najbolj strupena riba na svetu

Opazili so kar sedem primerkov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V ponedeljek so ob obali otoka Ceja v zalivu Medulin opazili sedem primerkov  Lagocephalus sceleratus oz. srebrnoproge napihovalke. Eno so ujeli na 19 metrih globine in odpeljali v Center za raziskovanje morja v Rovinju, so objavili na Facebook strani Akvarija Pula.

Riba je bila ujeta in fotografirana s strani slovenskega ribiča Antona Vidovića. 

Kot navajajo na svoji spletni strani, srebrnoproga napihovalka vsebuje izjemno močan strup tetrodotoxin, ki lahko ob zaužitju povzroči hude zdravstvene težave in smrt. Tetrodoksin je najbolj koncentriran v gonadah in jetrih, vendar je prisoten tudi na koži. Predvideva se, da je smrtna doza od 1 do 2 mg.

Na Japonskem jih kljub temu uživajo

Najrazličnejši primerki se najpogosteje nahajajo v tropskih, redkeje v zmernih conah; medtem ko jih v hladnih predelih sploh ni. Največ jih je v jugovzhodni Aziji (25 vrst), južni Afriki (3 vrste) in Južni Ameriki (1 vrsta). So majhne rasti, čeprav nekatere vrste lahko dosežejo dolžino do 100 cm.

Te ribe veljajo za ene najbolj strupenih na svetu, takoj za zlato strupeno žabo. Določeni organi, kot so jetra, jajčniki in koža, lahko postanejo zelo strupeni, če jih zaužijemo. Kljub temu na Japonskem meso nekaterih vrst velja za pravo specialiteto. Meso drugih vrst, ki niso strupene, kot je severna napihnjenka (Sphoeroides maculatus), prisotna v zalivu Chesapeake, se šteje za delikateso v drugih državah.

ORADE: Dobra novica za ljubitelje rib, slaba za ljubitelje školjk