Po dveh letih, ki so vplivala na obisk in strukturo obiskovalcev, v Izoli zaznavajo povrnitev turističnih kazalnikov iz leta 2019 oziroma celo njihove presežke. V primerjavi z letom 2021 so zabeležili 24 % več prihodov in 16 % povečanje števila turističnih prenočitev. Domači gosti so ustvarili 57% vseh prihodov in 62% vseh prenočitev. Uradne številke turističnega obiska so izjemne, prav tako se je povrnil tudi promet iz primarnih tujih tržišč; gostje iz Nemčije, Avstrije in Češke celo presegajo realizacijo iz predkoronskega obdobja. Glavnino tujih obiskovalcev poleg omenjenih treh predstavljajo še Madžari in Italijani.
Statistični podatki kažejo tudi na 5 % povečanje števila stalnih ležišč v primerjavi z letom 2021. Tako okoli 500 ponudnikov razpolaga s 5826 stalnimi ležišči (podatek iz avgusta 2022). 35 % kapacitet zasedajo apartmaji, 23 % hoteli, 13 % kampi, preostanek pa drugi tipi nastanitev. Skupno se v treh omenjenih oblikah nastanitev realizira 85 % vseh turističnih prenočitev.
Kulinarika ostaja pomemben razlog obiska
Kulinarično leto so v Izoli ovekovečili s kulinaričnimi akcijami in mnogimi kulinaričnimi dogodki, med katerimi so tudi Pomoli okusov. Dogodek Pomol okusov je v dobrem letu pridobil na prepoznavnosti tako med obiskovalci kot med ponudniki gostinskih storitev v Slovenski Istri in tudi širše, kar se kaže v izjemnem obisku.
Na TZI bodo tudi letos z gostinskimi ponudniki izpeljali pet kulinaričnih akcij, s katerimi se utrjuje pomen lokalnih sestavin obenem pa promovirajo Izolo kot kulinarično destinacijo. Prav tako pa se bodo nadaljevala tudi druženja na severnem carinskem pomolu, kjer se bo v družbi lokalne eno gastronomije v času pred in po glavni sezoni odvilo sedem Pomolov okusov – prvi se obeta že aprila.