Kulinarični dnevi v Izoli na pobudo Turističnega združenja potekajo že vrsto let – prve so organizirali že leta 2011 in to prav na temo priljubljenih školjk, ki nosijo veliko različnih imen. In ker v slovenski Istri največkrat slišijo na ime pedoči, so tako nastali Dnevi domačih pedočev, ki vsako leto združujejo številne izolske gostinske ponudnike – letos kar 20. Po njihovih besedah so prav Dnevi domačih pedočev pri domačinih in obiskovalcih najbolj priljubljeni in po jedeh z njimi največ sprašujejo. Od klasičnih na buzaro ali na rdeče, do pedočev na žaru, testenin ali rižot s pedoči… Pomembno vodilo izolskih kulinaričnih dni je tudi Kilometer ničin prav zato imata v Dnevih domačih pedočev pomembno vlogo tudi lokalna dobavitelja školjk – podjetji Prosub in Mytilus.
V Izoli se začenjajo Dnevi domačih pedočev
V petek, 19. maja, se v izolskih gostilnah in restavracijah začnejo Dnevi domačih pedočev. Tematski dnevi, ki bodo trajali do 4. junija, so eden od načinov promoviranja lokalne kulinarike in tipičnih surovin iz neposrednega okolja.
Prav restavracija Hotela Marina, ki je bila leta 2021 prvič nagrajena z Michelinovim priporočilom za inovativno in trajnostno gastronomijo, se ponaša tudi z nagrado Gault&Millau, je ta mesec prejela trajnostni znak Green Key.
S prejemom znaka Green Key, ki je vodilni okoljski certifikat za turistične obrate, je postala prva restavracija v Izoli nagrajena za okoljska prizadevanja. S strogimi merili ločevanja odpadkov, uporabe okolju prijaznejših čistil, zmanjševanja porabe energentov in vode, vlaganju v izobraževanje kadrov in socialni razvoj le-teh, sledijo strogim kriterijem cerifikacijske sheme, obenem pa utrjujejo Izolo kot destinacijo odgovorno do okolja in ljudi, ki nosi zlati znak Slovenia Green.