V katerem primeru moramo zavreči krompir?

Ste že kdaj segli po krompirju in pod lupino opazili zelenkast odtenek? In čeprav se sprva morda ne zdi razlog, da bi ga zavrgli, strokovnjaki opozarjajo: ta majhna podrobnost bi lahko pomenila, da bi ga vseeno morali zavreči.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zakaj krompir postane zelen?

To ni le estetska težava. Ko gomolji krompirja pridejo v stik s svetlobo, začnejo proizvajati klorofil, zeleni pigment, ki je sam po sebi neškodljiv. Vendar pa je tam, kjer je klorofil, pogosto tudi solanin, strupeni glikoalkaloid, ki ga rastlina naravno proizvaja za obrambo pred škodljivci.

Solanin se najbolj kopiči pod kožo in v velikih količinah lahko povzroči vrsto simptomov zastrupitve: od slabosti in bruhanja do omotice in trebušnih krčev. Zelenega krompirja ne poskušajte rešiti s kuhanjem ali peko. Visoke temperature ne bodo popolnoma odstranile toksinov.

Je možno rešiti zeleni krompir?

V nekaterih primerih da. Če je površina rahlo zelena in je meso pod kožo normalne barve – lahko debelo plast olupite in odstranite zeleni del. Če pa je večina gomolja zelena, ga je najbolje zavreči.

Kako preprečiti, da bi krompir pozelenel?

Krompir je treba hraniti v temnem, hladnem in suhem prostoru – idealno v kleti ali zaprti škatli. Nikoli ga ne hranite na kuhinjskem pultu ali blizu okna, ker svetloba spodbuja nastajanje solanina. Papirnate vrečke so idealne, izogibajte pa se plastičnim vrečkam, ki zadržujejo vlago.

Za okusne jedi iz krompirja pa klik tukaj.