Deli novico s tvojimi prijatelji

Vrt v maju

 

Smo v mesecu maju, ki je zelo pomemben za naš vrt. V zelenjavnem vrtu pohitimo s sajenjem, v zeliščnem vrtu vse lepo raste in nekatere rastline lahko že nabiramo, v sadnem pa imamo na razpolago že prve plodove.

 

Maj je mesec, v katerem je prebujenje narave na vrhuncu. V zelenjavnem vrtu posejemo bučke, kumarice, melone in lubenice ter jim dodelimo stalno mesto. Sejemo tudi fižol, saj so temperature že primerne. Velik poudarek je v maju na sajenju plodovk. V specializiranih trgovinah najdemo širok izbor sadik, kjer lahko nabavimo kvalitetne sadike paradižnikov, jajčevcev, paprik in feferonov.

 

Pri sajenju sadik je pomembno, da zemljo primerno obdelamo, pognojimo in ko je sadika posajena, tudi izdatno zalijemo. Ne dovolimo si, da bi ob sajenju rastlini primanjkovalo vode, kajti to močno vpliva na rast in razvoj rastline ter na koncu na naš pridelek. Ne smemo pozabiti tudi na dognojevanje skozi celotno rastno dobo, saj bomo s tem dosegli boljše plodove.

 

V zeliščnem vrtu se v mesecu maju rastline že bujno razvijajo. V specializiranih trgovinah lahko še vedno dobimo sadike za nove gredice. Mnogo je dišavnic ter zelišč, ki nas vzradostijo s cvetjem. Rožmarin nas že od zime razveseljuje s prijetnim modrim socvetjem, ognjič nas obdarja s svojo intenzivno rumeno barvo, ki nam polepša še tako turobne dni, materina dušica, boreč ter svetlin nas tudi že prijetno razvajajo s cvetenjem. V maju lahko nabiramo bezeg, brezo, rožmarin, kamilico, koprivo in poprovo meto. Pri nabiranju je zelo pomembno, da rastline dobro poznamo in da preverimo, katere dele rastlin se v določenem obdobju nabira in kako se jih pravilno suši, shranjuje ter uporablja.

 

Maj je mesec, ko nas v sadnem delu vrta s plodovi razveseljujejo češnje. V vinogradu in oljčniku je v tem obdobju največ dela z zaščito rastlin pred boleznimi in škodljivci, zato moramo biti zelo pozorni in hitro ukrepati, in sicer takoj, ko opazimo kakšne nepravilnosti na listih rastlin.

 

Okrasni vrt je že okrašen s cvetjem nekaterih grmovnic in trajnic. Maja je najboljši čas za zasaditev gredic, na katerih se bodo bohotile enoletnice, ki nas bodo s cvetenjem razveseljevale vse tja do pozne jeseni. Pomembno je, da grede pripravimo s primerno prstjo in zemlji po potrebi dodamo gnojila. Za nabavo sadik je VRTNARIJA MOŠKON iz Parecaga prava odločitev. Pri njih lahko dobite rastline za balkonska korita, za gredice v okrasnih vrtovih, za pokopališča, pomagajo pa vam tudi s svetovanjem, če še niste odločeni, kaj bi posadili. Pri njih je izbor zelo širok; od salvije, begonije, bidens, alysuma, bršljanke, surfinije, dipladenije, fuksije, okrasne koprive, gaure, različnih portulakov in vodenk. Nekatere od naštetih pa vam lahko ponudijo posajene v obešankah. Pri enoletnicah moramo biti pazljivi pri zalivanju in dognojevanju. S skrbnim delom in gojenjem bomo imeli lepe, zdrave, bogato cvetoče rastline do prvih nizkih temperatur.

 

Okrasna trata je lepo zaživela, zato se je pojavila potreba po redni košnji. Pri košnji moramo paziti na primerno višino ter morebitne bolezni in plevele. Pogostost namakanja pa naj bo prilagojena vremenskim razmeram.

 

Sašo Mejak