Kako lahko rastlinam pomagamo prebroditi sušna obdobja?

Pri košnji trave moramo biti pozorni, da je ne kosimo prenizko.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Junij se poslavlja v zelo vročem slogu kar ni v njegovi navadi. Že od začetka leta so količine dežja zelo skope, tako da niti junij ni odstopal od tega. Temperature od 25 do 30 stopinj Celzija so tudi na naše rastline zelo slabo vplivale. Za dober razvoj rastlin smo morali obvezno vzpostaviti namakanje, ker če ne, bi rastline zelo težko preživele to obdobje brez padavin. Taka stresna obdobja pri rasti rastlin lahko omilimo tako, da rastlinam dodajamo preparate z algami in aminokislinami. S temi preparati pomagamo rastlinam lažje prebroditi ta sušna obdobja.

Vsakodnevno nas obdarjajo s svojimi plodovi paradižniki, kumarice, bučke, paprike, melancane. V juliju tudi »znamemo« krompir. Sejemo in sadimo lahko poletne solate, radiče, endivije… Lahko tudi posejemo drugo rundo peteršilja, korenčka, rdeče pese in blitve. Ne pozabimo na sadike kapusnic, ki jih lahko posadimo v juliju, zelje, brstični ohrovt in listnati ohrovt. Vse kvalitetne sadike dobimo v specializiranih prodajalnah. V tem obdobju moramo biti pazljivi na bolezni in škodljivce, ki napadajo naš zelenjavni vrt. Če zaznamo kakšne težave, uporabimo naravi prijazna sredstva, da zatremo bolezni ali uničimo škodljivce. Najpomembnejše pa je, da ob sajenju sadik takoj vzpostavimo tudi namakanje, da sadike ne padejo v šok in zakrknejo v rasti.

Zeliščni vrt je v juliju prekrasen. Če imamo posajenih mnogo različnih rastlin, potem se prepletajo lepe barve, vonjave se mešajo med seboj, lepo razraščene rastline so tudi balzam za oči. Lepo so razraščeni žajblji, sivka je v polnem cvetu, šentjanževka s svojo sončno barvo nam polepša dan, ognjič  ognjeno oranžno nas poživi in še bi jih lahko naštevali. Pomembno je, da jih gremo nabirati v vročih in suhih dopoldnevih. Sušimo jih na toplih senčnih mestih, saj bi na direktni sončni svetlobi zgubile vse zdravilne snovi. Po sušenju jih je najbolje shraniti v tesno zaprte steklene posode, ki jih postavimo v temen prostor. Pomembno je tudi, da jih označimo z imenom, datumom in krajem nabiranja.

Sadni vrt v juliju nas tudi bogato obdarja s plodovi. Veselimo se zgodnjih sort jabolk, hruške, slive, breskve, maline, robide, ribezi… Po obiranje je potrebno porezati, češnje, marelice, slive, maline.  Pri drugih rastlinah lahko opravimo zeleni rez, saj s tem močno pripomoremo k osvetlitvi notranjosti krošnje, posledično zmanjšamo pojavljanje bolezni in škodljivcev.

Okrasni vrt nas obdarja s cvetjem, novimi poganjki, različnimi barvami. Grmovnicam in trajnicam, ki so nas že nagradile s cvetjem, porežemo odcvetele cvetove. S tem spodbudimo, če imajo rastline dobre pogoje, da nas še enkrat v manjši meri razveselijo s cvetjem. Največ dela v tem obdobju imamo z vrtnicami. Cel čas bdimo nad njimi, poskrbimo da so zdrave, da ni škodljivcev in da imajo dovolj hrane. Grede zasajene z enoletnicami so v polnem razcvetu, tako da se lepo dopolnjujejo z različnimi grmovnicami. Tudi pri okrasnem vrtu je pomembno vzpostavljeno namakanje.

Travne površine v juliju so pod pritiskom visokih temperatur. Tako je pomembno, da namakanje uredimo optimalno in košnjo dvignemo na višino 5cm, saj je nižje košena trava bolj izpostavljena suši. Trati lahko pomagamo lahko tudi z uporabo biostimulatorjev na bazi alg in bazi humičnih in fulvičnih kislin, ki pomagajo travnatim površinam lažje prenesti poletno vročino.

Sašo Mejak