Vabljeni na javno predstavitev za pomožne policiste

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slovenska policija je objavila nov razpis za pomožno policijo. Rok za prijavo je 31. marec 2022.

 

V sredo, 16. marca 2022, bo ob 17. uri organizirana javna predstavitev pomožne policije in pogojev, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za priključitev. Zainteresirani bodo vprašanja lahko postavljali v živo policijskemu inšpektorju Francu Filipiču s Sektorja uniformirane policije, in pomožni policistki Tadeji Čretnik.

Predstavitev bo potekala preko aplikacije  Zoom, pridružijo pa se lahko vsi, ki jih to zanima. Povezava na Zoom:

https://zoom.us/j/91335180864?pwd=UitYNWhmZXpSWVFGNmo2a2JxZmlVZz09

Meeting ID: 913 3518 0864

Passcode: 916589

 width=

Kdo so pomožni policisti?

Pomožni policisti, t. i. rezervisti, so državljani Slovenije, ki so sklenili pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji in so usposobljeni za izvajanje policijskih nalog. Vpoklicani so lahko ob naravnih in drugih nesrečah, ko je huje ogrožena javna varnost, v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja, ob varnostnih pojavih, ko je potrebna vključitev večjega števila policistov ipd.

Kdo lahko postane pomožni policist/ka?

Prijavijo se lahko vsi, ki so že zaposleni (za določen ali nedoločen čas), pa tudi brezposelni, študenti, upokojenci, če le izpolnjujejo razpisne pogoje, kot na primer starost (od dopolnjenega 18. leta do 60. leta), ustrezne psihofizične sposobnosti, srednja strokovna ali srednja splošna izobrazba, državljanstvo Slovenije, vozniški izpit B-kategorije idr. Kandidat za pomožnega policista mora opraviti tečaj, ki traja 8 tednov.

Po končanem tečaju kandidati podpišejo pogodbo o prostovoljni službi v pomožni policiji, ki velja za obdobje pet let z možnostjo podaljšanja do 65 leta. Ne gre za delovno razmerje, ampak pogodbeni odnos s Policijo. To pomeni, da obstoječa pogodba o zaposlitvi ne preneha veljati. Za čas usposabljanja in opravljanja nalog policije delodajalcu pripada izguba dohodka – refundacija. Za opravljeno delo kot  pomožni policist kandidat prejme ustrezno plačilo, pripada pa tudi plačilo za pripravljenost.

Kandidati bodo razporejeni na policijsko upravo na območju stalnega prebivališče. Pomožni policisti imajo enaka policijska pooblastila, kot karierni policisti, in se vsakoletno dodatno usposabljajo.

Več informacij o razpisu:

https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/zaposlitve/vkljucite-se-v-pomozno-policijo/javni-razpis-za-kandidate-za-pomozne-policiste-objavljen-1-12-2021

 

Vir in foto: PU Koper