Vadba poleti

Škoda bi bila, če sončnih dni ne bi izkoristili za vadbo na prostem, vendar sta lahko poletna vročina in intenzivna vadba nevarni. Visoke temperature in vlažnost obremenjujejo telo, zlasti med vadbo. Ko se temperature in vlažnost povečata, se izloča več potu, kar lahko povzroči dehidracijo in elektrolitsko neravnovesje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mišični krči so lahko prvi znak, da ste se pregreli. Drugi simptomi so slabost, bruhanje, šibkost, glavoboli, omedlevica, povečano znojenje in hladna, mlahava koža. Če se nehate potiti, vendar se še vedno počutite zmedeni in dezorientirani ter imate visoko telesno temperaturo, vas lahko doleti vročinski udar. Najnevarnejša bolezen, povezana s toploto, je toplotni udar, ki nastane, ko odpove telesni sistem za uravnavanje temperature. Ker med poletno vadbo zaradi prekomernega znojenja izgubimo veliko tekočine, je treba vodo dopolnjevati. Hidracija je bistvena: bolj ko je telo hidrirano, bolje se bo lahko prilagodilo  stresu zaradi vročine. Da bi ocenili, koliko vode potrebuje vaše telo, je koristno pomnožiti svojo težo z 0,55 in nato deliti z osem. To je število kozarcev, ki jih morate popiti na dan. Pri treningu v vročini je najbolje dodati dva do štiri dodatne kozarce. Ne smemo čakati, da se pojavi »signal žeje«. Dobro je, da vodo srkate neprekinjeno, vsaj vsakih petnajst minut, da zagotovite ustrezno hidracijo v vročini. Vodo je bolje piti pri sobni temperaturi, saj jo telo lažje absorbira. Poleg vode s potenjem izgubljate tudi elektrolite, kot so natrij, magnezij in kalij. Ker so elektroliti pomembni za zdravo delovanje telesa, moramo poskrbeti, da ostanejo pravilno uravnoteženi. Če imate krče, vrtoglavico ali nizek krvni pritisk, lahko gre za neravnovesje elektrolitov. Spijte kakovostno elektrolitsko dopolnilo. Za ponovno vzpostavitev ravnovesja med treningom izgubljenih elementov je koristno piti tudi kokosovo vodo. Da bi čim bolj zmanjšali obremenitev telesa, se je priporočljivo izogibati poletnim treningom sredi dneva. Če je zelo vroče in vlažno, je najbolje, da vadite v zaprtih prostorih ali v klimatiziranem okolju.

Pri vadbi na prostem sredi poletja se utrudite hitreje kot običajno, ker telo dela dvakrat težje. Ne samo, da mora črpati kri v aktivne mišice, temveč tudi v kožo, da vas ohladi, zato poslušajte svoje telo in presodite, kdaj je čas, da se malo sprostite. Ustrezno se oblecite: ker je cilj ostati čim bolj hladen, se izogibajte tesnim oblačilom, ki preprečujejo izhlapevanje znoja. Izberite zračna, lahka oblačila, ki omogočajo pretok zraka, in svetle barve. Temne barve absorbirajo in zadržujejo toploto. Okoli vratu nosite hladilno ruto, po možnosti izdelano iz tkanine, ki preprečuje kapljanje in izhlapevanje. Za dolgotrajen hladilni učinek jo potopite v mrzlo vodo.