”Varovati na vojnih območjih in največje zvezdnike je vedno velik izziv”

Izjemna življenjska zgodba in poklicna pot Esada Ališiča

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če si moški in rojen na Jesenicah, je najverjetneje, da boš obiskoval srednjo šolo za strojništvo in se zaposlil v železarni. Tudi življenjska pot Esada Ališiča se je začela tako. Pridni mladenič pa je dolgo poleg redne službe delal tudi kot varnostnik. To ga je tako navdušilo, da se je temu posvetil. Postal je varnostnik in svetovalec za varovanje v od vojne razbrazdanem Afganistanu, delal je v Savdski Arabiji in drugod. Tista, bolj prijetna, čeprav nič manj zahtevna služba, pa je varovanje najbolj znanih zvezdnikov, tako so se ob njem zelo prijetno počutili Johnny Deep, Vanessa Williams, Will Smith, Nicholas Cage in številni drugi.

 

Številni si varnostnike predstavljajo kot »Rambote«, gore mišic, ki delajo red na nogometnih tekmah, koncertih, prevažajo denar …, vendar  je ta poklic veliko več, ni pa tak, kot nam ga prikazujejo v najrazličnejših akcijskih filmih. 47-letni Esad je šel po svoji poti.

 

Želja po drugačnih avanturah

»Dolgo sem živel tako kot moji vrstniki. Hodil v šolo, opravil sem z vojaščino, se zaposlil in poleg službe občasno s prijateljem pomagal pri varovanju tekem in opravljal druga redarska opravila. Ves ta čas pa sem na varovanje gledal še drugače. Vedel sem, da je lahko več od stanja v trgovini, razvoza denarja, intervencij, … Želel sem si  varovanja oseb v izrednem okolju, kjer so razmere bolj zahtevne. Vesel sem bil, ko se mi je ponudila priložnost za varovanje najbolj elitnega kampa sredi Kabula, kjer so bila vsa svetovna podjetja, ameriška vojska, združenja za pomoč Afganistanu, UN … Dal sem odpoved in odpotoval na drugi konec sveta. Bilo je zelo nevarno, saj je bil kamp kar petkrat močno napaden. Naj poudarim, da je bil cilj napadov zbuditi pozornost svetovnih medijev. Začel sem kot navadni stražar in napredoval do vodje varnosti celotnega kampa. Pod seboj sem imel tristo ljudi. To sem počel za mednarodno podjetje, ki me je potem pošiljalo še drugam po svetu. Denimo v Libijo, samo mesec dni po  Gadafijevem uboju, kjer smo bili zadolženi za treniranje predsedniškega varovanja,« pripoveduje Esad, ki je moral tudi sam skozi številna usposabljanja in pridobiti številne licence za varovanje na kriznih območjih (od prve pomoči, samoobrambe, streljanja z orožjem, duševnih in telesnih sposobnosti,  …), preden je lahko začel delati.

 

Sveta obljuba hčerki

Kriznih žarišč po svetu zlepa ne zmanjka, poleg Libije je bil še v Južnem Sudanu, Nigeriji, znova se je vrnil v Afganistan, kamor so ga poslali delati za nemško ambasado, kjer je bil vodja tima diplomatskega varovanja.   V tem poslu  želiš imeti svojo ekipo, ki ji lahko zaupaš. V varovanju je v resnici zelo majhen krog ljudi in mi, ki delujemo v najbolj skrajnih razmerah, vedno malo hodimo po robu,« prizna Esad, hvaležen, da je Slovenija  tako varna država, četudi se mi tega niti ne zavedamo. Tu zlahka hodimo naokoli in se nam nič ne zgodi. Ni tako, kot je denimo, na vojnih območjih, ko si že zaradi odprtega steklo lahko v hipu ob življenje, saj nisi obdan z neprobojnimi materiali. Varovanje v vojnih razmerah je izredno stresno in ko prideš domov s takega območja, potrebuješ nekaj časa, da prideš k sebi, nekoga, da ti pomaga in te pravilno usmeri s pogovorom, drugačnim razmišljanjem, poslušanjem … Kljub usposobljenosti doživiš travme, posttravmatski stresni sindrom, ves čas si buden in v fokusu … Poleg pogovora ali celo obiska pri terapevtu, je narava najboljše zdravilo, zato se neskončno rad sprehajam po naravi, kjer ni nikogar. Žal pa je zaradi mojega dela trpelo tudi zasebno življenje. Prestal sem ločitev in zdaj veliko bolj cenim družino in vse, kar spada poleg,« je stvaren Esad, ki ga je z dela na vojnih območjih odvrnila obljuba hčerki, da ne bo šel več tja, kjer je vojna.

Med svetovnimi zvezdniki

»Vsak mesec še vedno dobim od dve do tri ponudbe, a  ko enkrat  obljubim, le-te potem nočem prelomiti. Tako sem se lotil drugih področij, povezanih z varovanjem.  Konec lanskega in v začetku letošnjega leta sem bil dvakrat v Savdski Arabiji. Angažirali so me na Red Sea filmskem festivalu, kamor so prišle največje hollywoodske zvezde – Will Smith, Nicholas Cage, Johnny Deep, Vanessa Williams  … Dva tedna sem hodil z njimi po rdeči preprogi in skrbel, da se jim kdo ne približa preveč. Naj povem, da so največji zvezdniki najbolj skromni, prijazni in preprosti … Januarja pa sem bil na World Defense Show, največjem sejmu orožja v Riadu. Predstavniki številnih držav so prišli pokazati in kupovati svojo tehnologijo. Tam sem preživel mesec dni kot vodja operacij in logistike varovanja. Pomagalo mi je 380 varnostnikov. To skoordinirati je bil zahteven zalogaj,« razlaga Esad, ki glede varovanja veliko svetuje tudi slovenskim in tujim podjetjem. Trenutno je precej zaposlen z zahtevnim projektom umetniške galerije na Bledu, kjer bodo številne umetnine, pa je treba poskrbeti, da nepridipravi ne bodo prišli do njih. Čeprav  s silnimi mišicami, je Esad človek mehkega srca, ki z veseljem pomaga tudi pri  dobrodelnih projektih doma in v tujini.

 

 Esad Ališič, izziv, Smith

 

 

Zakaj prihaja do izrednih situacij?

Zdi se, da še nikoli v zgodovini ni bilo tako nestabilno in toliko kriznih središč po svetu, kot jih je ravno v današnjih časih. Esad pravi: »V ozadju vsega je vedno denar. Denar je (žal) sveta vladar, in kar se dogaja po  svetu, je noro. Tako preveč hudo, da nikamor ne pelje. Upravičeno nas je lahko strah, saj se vsi hočejo dvigniti više, prevladati in imeti absolutno moč. Tu ne gre več za verske spopade, kot zmotno prikazujejo. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da vera s tem nima ničesar. Je pa skozi vero najlaže nadzirati ljudi, kdo bo močnejši in prevladal. Tega se največji svetovni igralci zavedajo in tudi na veliko izkoriščajo.«