Velikonočno trcanje jajc v Dekanih

V Dekanih so tudi letos izvedli tradicionalno trcanje jajc. Velikonočna tradicija iz leta v leto razveseljuje različne generacije.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Trcanje jajc je ena izmed najbolj priljubljenih in simboličnih velikonočnih tradicij. Ta običaj simbolizira novo življenje, obnovo in prihod pomladi, istočasno pa je tudi priložnost za druženje, smeh in krepitev vezi med ljudmi.

Tradicionano trcanje jajc v Dekanih

V Dekanih trcanje jajc že leta tradicionalno izvajajo na velikonočno nedeljo po maši. Včasih so trcanje jajc prirejali na “placu” (vaškem trgu), danes pa jih pri vaškem baru “na potoku”. In tako je bilo tudi danes po maši, kjer so se kljub muhastemu vremenu pri tem velikonočnem običaju zbrali številni domačini.

Trcanje jajc s starimi kovanci

Medtem ko so po stari dekanski tradiciji trcanje izvajali ločeno – otroci, mladi, odrasli fantje in zreli možje, so se danes v trcanju preizkusili predstavniki različnih generacij. Sodeloval je lahko vsakdo, ki je s simbolično pristojbino enega evra dobil pravico do desetih metov. Zanimivo je, da so jajca ciljali s kovanci starih valut, ki danes več niso aktualne.