Sprememba letnih časov pogosto s seboj prinese tudi val utrujenosti in stresa. Jesen je čas, ko se moramo soočiti s spremembami v okolju, a ključ do boljšega počutja leži v prehrani. Vitamin C je naravni antioksidant, zato poskrbite, da boste v jesenskem času zaužili dovolj agrumov, jagodičevja in zelenjave.
Med živili z visoko vsebnostjo vitamina C so denimo grozdje, ribez, papaja, ananas, jagode, melona, mango, maline, borovnice in kivi ter citrusi, se pravi pomaranče, mandarine, limone in grenivke. Med zelenjavo največ vitamina C vsebujejo paprike, brokoli, zelje, brstični ohrovt, cvetača, špinača, listnata zelenjava, buča in paradižnik.
Ker je vitamin C občutljiv na oksidacijo in toploto, bodimo pozorni, da omenjena živila niso shranjena predolgo, prav tako jih je najbolje uživati surova ali le malo kuhana.
Vitamin A – ključ do zdravih oči in kože
Pomembni viri vitamina A so rumenjak, zelenjava z rdeče-oranžno barvo (korenje, buča, marelice, paprika, paradižnik itd.) in meso ter ribe.
Bogat vir vitamina A in C je tudi kaki.