»Tudi na slovenskem ozemlju je bila včasih odlično razvita ljudska medicina. Žal se Slovenci danes preslabo zavedamo pomena in predvsem neskončne moči domačih načinov zdravljenja naših prednikov. V zadnjih časih k nam agresivno prodirajo tuje veje starodavnih načinov zdravljenja, kot na primer tradicionalna kitajska medicina in indijska ajurveda, pa tudi zdravljenje iz Sibirije in Južne Amerike. Razen zeliščarstva pa tako rekoč ne poznamo davnih domačih znanj, ki so se na srečo ohranila v mnogih etnoloških zapisih ljudske dediščine. Nadvse pa je razveseljivo, da so ta naša stara ljudska znanja še vedno živa in ohranjena med ljudmi, saj se ponekod v bolj odročnih krajih še vedno ustno prenašajo iz roda v rod,« pravi dr. Marta Svetina Veder, ki je nedavno predstavila knjigo o posebnem ljudskem zdravilu, črnem olju »smolnaku«.
Sogovornica pove, da se je tovrstna slovenska tradicionalna medicina najbolj ohranila na podeželju, kjer se je v nekaterih odmaknjenih predelih na srečo še vse do današnjih dni med ljudmi ohranilo ljudsko zdravljenje, ki je drugje po deželi že pozabljeno. Knjiga opisuje starodavno ljudsko zdravilo za odpravljanje različnih zdravstvenih tegob pri ljudeh in živalih – črno olje. V njej je avtorica knjige, ki je sicer znanstvenica, zbrala številne podatke in vire o črnem olju, med drugim zgodovino pridelave, lastnosti, načine uporabe, stare in tudi sodobne recepte.
ZDRAVILO ZA LJUDI IN ŽIVALI
»Iskreno sem vesela, da sem uspela s to knjigo širši javnosti prikazati eno najbolj pomembnih starih zdravil, črno olje oziroma smolnak. Z njim so zdravili predvsem živino. Pozdravili so živali, ki so imele stare rane, parkljevko, slinavko, divje meso, zajedavce, razjede ali vneto vime. Črnega olja niso nikoli nanašali neposredno na krvaveče rane,« razlaga Marta Svetina Veder in dodaja, da smolnak zaradi močnega vonja odganja muhe in tako so z nanosom olja zavarovali živali pred mrčesom. Ljudje so si s smolnakom pomagali zunanje pri sklepni revmi, kožnih boleznih, glivičnih okužbah, notranje pa pri glistah, boreliji, sladkorni bolezni ali rani na želodcu. Za notranjo uporabo so si na kruh ali sladkor nakapljali nekaj kapljic smolnaka. Na srečo še obstajajo ljudje, ki znajo izdelovati to olje. Denimo v Zgornjesavinjski dolini na Turistični kmetiji Pečovnik v Robanovem kotu, kjer se črno olje uporablja predvsem za zdravljenje živine. Z njim celijo stare rane, notranje pa ga uporabljajo v manjši količini proti zajedavcem tako, da ga živini namažejo na kruh.
V Zgornjesavinjski dolini pri Pečovniku se je ohranila izdelava črnega olja vse do današnjih dni. Zanimivo je, da Pečovnik iz Robanovega kota velja v Sloveniji za edino kmetijo, kjer se še vedno ukvarjajo s tradicionalno kuho črnega olja. Po zaslugi kmetije Pečovnik je v Zgornje- savinjski dolini tradicionalna pridelava in uporaba črnega olja še vedno živa.
NEKOČ SO GA IMELI PRI VSAKI HIŠI
Marta Svetina Veder je ob raziskovanju starih avtohtonih načinov zdravljenja odkrila informacijo, da je bilo črno olje ali »smolnak«, kot mu pravijo pri Pečovniku, izredno cenjen medicinski preparat, ki je bil nekoč obvezno zdravilo vsake hiše. Izredno se je razveselila dejstva, da med ljudmi to zdravilo še ni izumrlo, temveč ga po starih receptih še vedno izdelujejo. Povezala se je z gospodarjem kmetije, ki je pokazal posluh in skupaj so stopili v projekt za predstavitev tega starodavnega reliktnega pripravka širši javnosti. Po treh letih sodelovanja so najprej organizirali enkrat letno delavnice na kmetiji, letos pa je s skupno močjo v samozaložbi izšla tudi drobna knjižica, ki bo vsem morebitnim uporabnikom črnega olja omogočila pravilno njegovo uporabo.