Vroča razprava o tem, kako se skuha turška kava, oglasil se je tudi Turk

Kavna zrna najprej pražijo in nato zmeljejo v fin prah in tako dobimo turško kavo, ki jo počasi kuhamo v džezvi s hladno vodo, po želji pa dodamo sladkor. Kuhati moramo počasi, da se speni, in čeprav se na prvi pogled sliši preprosto, jo vsak kuha na svoj način.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Skoraj v vsakem gospodinjstvu na Balkanu pripravljajo turško kavo, saj je mnogim najbolj priljubljena vrsta kave. Turška kava ima dolgo zgodovino in tradicijo, zato je bila leta 2013 vpisana na Unescov seznam nematerialne svetovne dediščine v Evropi.

Turška kava je sprožila razpravo na Redditu

“Kako skuhaš turško kavo? Razprava o tem, kako se skuha turško kavo, se je razvnela že zgodaj zjutraj, saj je vsakdo trdil, da je pravilen njegov način, zato me zanima, kako jo skuhaš ti,” se je glasilo vprašanje, ki ga je nekdo zastavil na Redditu.

“Hladna voda v džezvi. Vanjo damo dve žlici kave, premešamo. Kuhamo, dokler se kava ne začne dvigati, nato odstavimo z ognja (trikrat ponovimo). Pustimo dve minuti, da se usedlina usede in prelijemo v skodelico. Dodamo sladkor in mleko po želji,« je odgovoril eden od uporabnikov.

»Odmerim vodo (skodelico in pol) in jo dam v džezvo. Ko zavre, polovico vrele vode dam v skodelico, dodam žličko kave in dam nazaj na plin in počakam, da se začne dvigati. Ugasnem plin, vrnem vodo iz skodelice v džezvo in dodam sladkor,« je zapisal drugi, z njim pa se je strinjala še ena uporabnica, ki je izjavila, da je ta način priprave videla pri svoji mami in babici.

kako skuhati kavo

»Malo džezvo skoraj do vrha napolnim z vodo, dodam dve žlički sladkorja, zavrem vodo, ko zavre, dodam tri žličke kave. Nato zmanjšam ogenj in kuham na majhnem ognju, dokler se kava ne začne dvigati. Ko se dvigne do vrha, odstavim z ognja in premešam z žlico, trikrat ponovim postopek kuhanja in nato je kava pripravljena,« je zapisal tretji uporabnik.

Oglasil se je moški iz Turčije

V komentarjih se je oglasil moški iz Turčije, ki je razložil, kako se turška kava pripravlja pri njih.

»Iz Turčije sem. Splošna praksa priprave kave v Turčiji je naslednja: v džezvo (ali aparat za turško kavo) dajte dve čajni žlički kave za vsako skodelico kave, premešajte in zmanjšajte ogenj, počakajte, da se dvigne in kava je kuhana. Pravijo, da je boljša, če na površini kave nastanejo mehurčki,« je zapisal.

kako skuhati kavo