Deli novico s tvojimi prijatelji

Marec je za nami, temperature so bile ugodne za razvoj rastlin, le s padavinami nam ni kaj dosti postregel. Verjetno bo aprila drugačna zgodba, saj je pred nami mesec, ko je vrtnarjenje v polnem razcvetu.

 

Zelenjavni vrt nas vabi, da posadimo in posejemo čim več rastlin, ki nas bodo med poletjem obdarovale s svojimi plodovi. Gredice smo pripravili in pognojili že v marcu, zato v specializiranih trgovinah nabavimo sadike solate, brokolija, cvetače, blitve, zelene, peteršilja,… Opravimo lahko tudi setev špinače, rukole, korenčka, rdeče pese in redkvice. Pri nabavi semena je pomembno, da preverimo rok kaljivosti semena, da ne bi kupili takšnega, s pretečenim rokom trajanja. Proti koncu meseca začnemo s sajenjem paradižnikov, jajčevcev, kumaric, bučk in feferonov.

 width=

Tudi zeliščni vrt je v bujnem brstenju. Opravimo lahko gnojenje z organskim gnojilom. Poganjke mete lahko že uporabimo. Posadimo lahko šetraj, luštrek, drobnjak, baziliko, meliso, posejemo kumino, kamilico, borago in ognjič. Iz meseca v mesec ta del vrta postaja vse bolj aromatičen in zanimiv, zato se le potrudimo in kar najbolje poskrbimo za rastline.

 

Sadno drevje je že v polni rasti, zamudniki pa kljub temu še obrezujejo oljke. V tem obdobju je pomembno, da smo pazljivi pri razvoju, da rastlin ne napadejo bolezni in škodljivci. Če opazimo znake bolezni, se obrnemo na pomoč k specializiranim trgovinam, v katerih nam bo usposobljen kader pomagal, da bomo rešili naše probleme.

 

V okrasnem vrtu se v polnem razcvetu bohotijo narcise, hijacinte, tulipani, muscariji in anemone v kombinaciji z mačehami ter spominčicami. Mnoge grmovnice in trajnice nas tudi že razvajajo s cvetovi. Če jih še nismo uspeli pognojiti, lahko z gnojenjem opravimo v začetku meseca. April je čas, ko začnemo saditi tudi v balkonska cvetlična korita, gredice pa polnimo z enoletnicami in strukturnimi rastlinami. Za osvežitev idej lahko prelistamo kakšen katalog in si pripravimo osnoven plan, kako bodo naša korita ali gredice izgledale. V VRTNARIJI MOŠKON na PARECAGU vas pričakuje strokovno usposobljeno osebje in širok asortima kvalitetno vzgojenih sadik pelargonij, surfinij, salvije, tagetesa, verbene, begonij, zajčkov, daliete, alisuma,… Pri sajenju enoletnic je zelo pomembno, da izberemo kvalitetno zemljo in pravilna gnojila. Rastno obdobje enoletnic je kratko in v tem času potrebujejo našo pomoč za pravilno rast in cvetenje.

 width=

Na travnih površinah lahko v začetku aprila opravimo še zračenje. Ta proces je zelo pomemben, saj tako iz travne ruše odstranimo posušeno travo, zdrava trava pa dobro zadiha.

Travo po potrebi tudi dosadimo. V aprilu opravimo tudi gnojenje, da se bo ruša lepo razvila do obdobja, ko bo primerna za uživanje na njej.

Vodne objekte očistimo, preverimo rastline, po potrebi razsadimo in nabavimo novo rastlinje, da naredimo spremembo v novi sezoni.

 width=

Sašo Mejak