Vrt v decembru

Deli novico s tvojimi prijatelji

1.Prišli smo do najbolj čarobnega meseca v letu, za delo na vrtu pa bolj umirjenega. Dnevi so kratki, mrzli, noči pa dolge. Po dokaj sušnem novembru upamo na več dežja v decembru. Če ni pretirano mraz, lahko na našem zelenjavnem vrtu najdemo še nekaj  zelenjave, ki nam lahko popestri jedilnik. Tako lahko nabiramo brstični ohrovt, motovilec, špinačo, radič in  solato endivija. Vegetacijo lahko podaljšamo tako, da jo pokrijemo z zimsko kopreno. Tako imamo lahko tudi v pozni zimi  na krožniku zanimivo zelenjavo. Gredice, na katerih so še ostanki sadik, počistimo in če je možno, jih tudi prekopljemo.

 width=

2.Zeliščni vrt je decembra zelo dolgočasen. Rastline so naredile, kar so lahko, večina počiva. Počistimo preostanek suhega listja, odmrle dele rastlin, poškodovane dele tudi odstranimo, ker je tu dobra osnova za razvoj bolezni in prezimovanje škodljivcev. Zelišča v loncih, bolj občutljiva na mraz, ustrezno zaščitimo ali pa jih prenesemo v ustrezen zaščitni prostor.  Decembra si lahko naredimo manjši zeliščni vrt tudi na okenskih policah. Baziliko, timijan, majaron  si lahko postavimo na polico, kar je učinkovito, čeprav kratko traja.

 

3.V sadnem vrtu naredimo obhod in če je možno odstranimo poškodovane dele drevja, odpadlo listje, da ne postane leglo škodljivcev in bolezni. V nasadih pregledamo tudi kole in žično konstrukcijo. V vinogradih začnemo z obrezovanjem, ob obrezovanju pregledamo žico, kole, napenjalce.

 

4.Decembra lahko v okrasnem vrtu opravimo obrezovanje listopadnih grmovnic.  Odstranimo vse odpadlo listje, polomljene veje, naredimo čiste reze, kjer so bile veje zlomljene in zamažemo s cepilno smolo. V decembru lahko še vedno sadimo vrtnice,  tulipane, narcise hijacinte, da bomo spomladi imeli lepo cvetoč vrt že zelo zgodaj. Paziti moramo tudi na  prenizke  temperature, ki nam lahko poškodujejo namakalni sistem, če ga nismo izpraznili – prezračili. Paziti moramo na zimsko sušo, občutljive so rastline v loncih in koritih,  ki jih pozabimo zalivati.  Spomladi ugotavljamo, zaradi katere bolezni je rastlina odmrla.

 

5.Okrasna trata decembra miruje, tudi tukaj poskrbimo za namakalni sistem in sproti odstranjujemo liste, ki jih veter prinese z drugih parcel. Ob tratne rove ali pa kje drugje v vrtu postavimo ptičje krmilnice in s tem pomagamo pticam preživeti zimo, ko primankuje hrane zanje. Vodne objekte pripravimo na zimo. Odstranimo, kar je slabega, rastline pustimo v vodi, spomladi bomo pa razsadili in dodali nove rastline in vrtne prebivalce.

 

Sašo Mejak