Vrt v januarju

Januarja  naše gredice  mirujejo, zato si vzemimo čas za razmislek, kaj nam je vrt v preteklem letu prinesel, česa je bilo preveč, česa premalo, katerim rastlinam smo se najbolj posvečali,  kaj lahko spremenimo, kje bomo dobili boljša semena, s katerimi vrstami smo bili zadovoljni  in še so vprašanja ob zaključku lanskega rastnega ciklusa in v pripravi za naslednji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pomembno je, da v tem obdobju preverimo  orodje, zamenjamo kakšen ročaj, nabrusimo rezilno orodje, razkužimo škarje in nože, podmažemo in pripravimo za zimo vsa orodja z motornim pogonom, da pri prvi uporabi ne bo težav.  Lepo je, če je  obdelovanje vrta  sprostitev in »polnjenje baterij« po vsakdanjem delu.

Na zelenjavnih gredicah lahko pobiramo  še  radič, endivijo,  ohrovt, por, motovilec in brstični ohrovt.  Če nam  temperature dovolijo, lahko konec meseca posadimo na prosto  česen in beli čebulček, v tople grede lahko posejemo tudi prva  zelenjavna semena.  Če imamo posajene artičoke in beluše (šparglje), lahko odstranimo posušene dele rastlin.

Zeliščni vrt tudi miruje. Potrebno je porezati odmrle dele, semena, očistiti plevel, ki  se  je razrastel v sezoni. Naredimo tudi inventuro, v kakšni kondiciji so naše rastline, da kupimo primerno gnojilo. Pregledamo, koliko sadik bomo morali dokupiti za spomladansko sajenje.

V sadnem vrtu se lahko lotimo obrezovanja sadnega drevja, hrušk, jabolk in jagodičevja. Pomembno je dobro nabrusiti in razkužiti orodje, da ne prenašamo različnih bolezni. Preverimo tudi, če so koli ob rastlinah polomljeni ali poškodovani. Če zemlja ni zamrznjena, lahko izkopljemo sadilne jame za novo sadno drevje.

Okrasni vrt nas   tudi   januarja razveseljuje s cvetovi golega jasmina, okrasne kutine, mahonije, sarcococe in tudi zimzelene brogovite. Cvetovi teh rastlin so  januarja še toliko bolj pomembni, ker opozarjajo, da se bliža pomlad.  Počistimo listje  med rastlinami, odstranimo tudi nadležni plevel ter vse  polomljene ali poškodovane dele.

S travnimi površinami se ne ukvarjamo veliko. Poskrbimo, da odstranimo listje, ker se pod listi razvijajo procesi gnitja in slabo vplivajo zunanji videz.  Če bi  temperature padle pod ničlo, ne hodimo po trati, da je ne poškodujemo.

V tem obdobju je pomembno tudi poskrbeti za ptice, zato jim pripravimo krmilnice, napolnjene z njihovo hrano.