Vrt v juliju

Poslovil se je junij, v katerem ni bilo veliko padavin, pa tudi visokih temperatur ne, pred nami je torej julij, poln toplih dni, ko se pokaže na vrtu naše trdo delo spomladanskih mesecev.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V juliju prevladujejo plodovke, kot so paradižnik, paprika, jajčevci, feferoni, bučke … Pri paradižnikih je potrebno odstranjevanje zalistnikov ali  »baštardov«, s čimer pomagamo rastlini  do boljše osvetlitve in razbremenitve rasti. Pomembno je tudi namakanje in dognojevanje. Plodovke, za razliko od drugih rastlin, potrebujejo gnojila,  bogatejša s kalijem in fosforjem.  Do sredine julija sejemo radiče in endivijo,  v drugi polovici pa  sadike solatnic, radiča, zelja, ohrovta, kitajskega kapusa, katere dobimo v specializiranih trgovinah za kmetijstvo. Poskrbeti moramo, da sadike ob sajenju izdatno zalivamo, ker je julij lahko zelo vroč. Upoštevati moramo kolobarjenje, da bodo rastline krepke in zdrave. Svoj rastni ciklus zaključita tudi jeseni posajena česen in čebula. Poskrbimo, da ju poberemo v suhem vremenu in primerno uskladiščimo.

V visokih gredah sta najpomembnejši dejavnosti  namakanje ter dognojevanje, da bomo  zadovoljni s svojim pridelkom. Če imamo še prostor za kako rastlino v gredi, lahko obiščemo  vrtnarije in preverimo zalogo rastlin s hitrim rastnim ciklom.

V zeliščnem vrtu  je  bujno rastje. Poskrbimo, da se rastišče ne zapleveli, da omogočimo rastlinam razvijanje.  Julij je tudi mesec, v katerem nabiramo  liste borage, koprive, majarona, melise, pehtrana, pelina, žajblja …  Listi, ki jih nabiramo, morajo biti popolnoma odprti  in razviti. Pomembno je, da rastline,  bogate z eteričnimi olji,   nabiramo v vročih in suhih dopoldnevih. S shranjevanjem poskrbimo, da rastline zadržijo pomembne učinkovine. Shranjevanje je najbolj primerno v tesno zaprtih steklenih posodah in temnem prostoru.

V sadnem vrtu se  po obiranju opravi rezanje češenj, sliv, marelic, malin in tudi zeleni rez sadnega drevja. Ta je zelo pomembna, kajti z njo pripomoremo k osvetlitvi notranjosti  krošnje drevesa,  povečamo zračnost in s tem zmanjšamo možnost pojavljanja bolezni in škodljivcev ter omogočimo višjo kakovost plodov.

Zgodnja jabolka, hruške, marelice, slive, breskve, maline, robide, rdeči in črni ribez, kosmulje … nas razveseljujejo, saj imamo bogato bero vitaminov.

V okrasnem vrtu porežemo odcvetele cvetove trajnic in jih s tem spodbudimo, da še enkrat nastavijo, če so pogoji dobri, cvetne nastavke.  Vrtnice se bohotijo s cvetjem, odrežemo odcvetelo zaradi lepšega videza in tudi zaradi novih mladih poganjkov. Opravimo še eno gnojenje, da nas bodo še naprej razveseljevale s cvetjem. V senčnih legah iščejo  pozornost  hortenzije.

Na travni površini  moramo poskrbeti za dovolj vlage in da je košnja na primerni višini. Nizko košena trata je veliko prej izpostavljena sušenju, zato kosimo na višini  pet centimetrov, s čimer preprečujemo hitro izgubo vlage, trata pa ohranja lep odtenek zelene.