Deli novico s tvojimi prijatelji

Suša, suša, suša. Maj je minil brez obilnih padavin, prinesel pa samo pršenje, ki ustvarja dobro mikroklimo za razvoj bolezni na rastlinah. V takih razmerah je zelo pomembno, da imamo delujoč namakalni sistem, s katerim vzdržujemo prepotrebno vlago pri zagonu rasti. Priporočljivo je, če imamo gredice ob hiši in v bližini vodni vir, da si postavimo vsaj najosnovnejši namakalni sistem, ker je lahko učinek ogromen, v primerjavi s stroški, ki jih imamo s postavitvijo. Zelenjavne grede v juniju so polne sadik solate, paradižnikov, bučk, paprik, melancanov in mnogo drugih raznolikih užitnih rastlin. Solate, korenje, redkvice in blitva so zreli za obiranje. Posadimo še kumarice, melone in lubenice, ki potrebujejo bogato vodno oskrbo.

 width=

Zeliščni vrt je bogat. Rastline se bohotijo v vsej svoji lepoti. Končuje se pobiranje materine dušice, boraga pa je v polnem razcvetu. Mlade liste borage naberemo in jih uporabimo v solati. Zanimivi dlakasti listi so zelo okusni, malo spominjajo na okus kumarice. Tudi cvetovi so uporabni, saj so lepe intenzivne modre barve. Šetjanževka je še ena od rastlin, ki jo nabiramo konec junija. Cvetovi so odlični za pripravo olja, ki pomaga pri celjenju ran. V zeliščnem vrtu je pomembno, da vedno odstranimo kar je suho in poškodovano ter zato ni primerno za uporabo. Ne smemo pozabiti na pletje, da nam posajenih rastlin ne prerastejo pleveli.

 

Prvih češenj smo se že najedli. Zdaj so na vrsti tiste bolj okusne, aromatične sorte. Maline in borovnice nas že razveseljujejo. Konec junija bomo imeli na razpolago tudi zrele. Marelice so zelo bogate z vitamini in ostalimi snovmi, ki so dobre za našo telo. Krepijo naš imunski sistem in pozitivno vplivajo na delovanje našega srca. V začetku junija bomo opazili tudi plodove šmarne hrušice. Ti so najboljši, ko so temno obarvani in vsebujejo veliko vitaminov in mineralov.

 width=Okrasni vrt je v juniju zelo bogat. Nagrajuje nas za naše požrtvovalno delo v prejšnjih mesecih. Hortenzija bo s svojimi bogatimi cvetovi upravičila ime »kraljica sence«. Poskrbimo, da so vse rastline dovolj prehranjene. Če opazimo simptome »lakote«, se odpravimo v specializirane trgovine, kjer vam bodo svetovati glede uporabe pravilnega gnojila za izboljšanje stanja rastlin. Odličen čas je tudi za rastline v visečih loncih, ki nam lahko polepšajo terase.

 

Travnate površine zahtevajo redno košnjo ter odstranjevanje odpadnega listja. V juniju lahko uporabimo gnojila, ki vsebujejo manj dušika, nič fosforja in obilen zalogaj kalija.

 

Sašo Mejak