Deli novico s tvojimi prijatelji

V mesecu marcu pričnejo z delom na vrtu tudi tisti bolj leni vrtičkarji. Letos nam zimsko obdobje ni postreglo s hladnim vremenom, zato so rastline že dobro razvite in pričakujejo, da bodo imele dobre pogoje za razvoj. Zamudniki pripravimo gredice, zadelamo gnojila in preverimo namakalni sistem. Poberemo radiče, por in motovilec,  ki so ostali iz zimskega obdobja, da prepustijo prostor novim rastlinam.  Nekatere rastline lahko posejemo ali pa kupimo kvalitetno vzgojene sadike. Raznovrstna semena, kakovostne sadike zelenjave in čebulčke za pripravo vašega zelenjavnega vrta dobite v SEMENARNI VANJA v Luciji.  Posadimo lahko različne vrste solat, na prosto posejemo špinačo, peteršilj ali rukolo. Če bo vreme zdržalo, lahko posadimo tudi krompir, ki smo ga dali nakalit.

Prebuja se tudi zeliščni vrt. Veliko zelišč je začelo poganjat, zato lahko odstranimo vse poškodovane in odmrle dele na rastlinah.  Pripravimo si sadilni načrt za zeliščni del. Pripravimo si seznam zelišč,  ki jih bomo zamenjali ali na novo zasadili. Sadike žajblja, rožmarina, majarona, timijana  in veliko drugih lahko kupimo tudi v lucijski SEMENARNI VANJA. Preverimo tudi, kako je s prehranjenostjo naših zelišč. V zemljo vdelamo malo bio naravnega gnojila, ki bo pozitivno vplival na razvoj naših zelišč in jih bomo lahko brez strahu pred težkimi kovinami uporabljali tudi v kulinariki.

Sadni vrt je glede na vremenske razmere v končni fazi obrezovanja. Kivi, kakiji in vinska trta so že porezani. Posvetimo se hruškam, slivam, jablanam in breskvam. Zadnji čas je, da kupimo kvalitetni sadilni material, pognojimo obstoječe sadno drevje in  opravimo še škropljenjem na bazi oljne ogrščice. Kvalitetne sadike sadnega drevja, jagodičevja in škropivo na bazi olja oljne ogrščice prav tako lahko nabavite v SEMENARNI VANJA. Zelo pomembno je tudi gnojenje citrusov, na kar velikokrat pozabimo. Zato so rastline podhranjene ter zelo dovzetne za napade škodljivcev in različnih bolezni. V  specializiranih prodajalnah lahko kupimo posebna gnojila za citruse v granulatu ali v tekočem stanju. Prebujeni so tudi že okrasni vrtovi. Počistimo kar je poškodovala zima. Okrasne gredice prekopljemo, dodamo gnojilo in posadimo mačehe, belis ali spominčice, ki nam bodo polepšale poletne dni. Tudi okenska korita in večje lonce lahko v marcu zasadimo  s ciklamami raznih velikosti in barv, pisanimi  ranunkulami, modrimi ali belimi spominčicami. Vse omenjene rastline lahko nabavite v VRTNARIJI MOŠKON na Parecagu. Pri gnojenju ne pozabimo niti na žive meje in ostale grmovnice, zasajene na našem vrtu. Če so grmovnice odmrle, je sedaj čas, da jih zamenjamo z novimi rastlinami v dobri kondiciji.

Travne površine lahko prezračimo, pognojimo in na mestih, kjer je trava odmrla, dosejemo. Zelo dober rezultat bomo dosegli z uporabo oplaščenih semen boljše kaljivosti.

Sašo Mejak