Vrt v novembru

Koledarsko leto se preveša  h koncu. November trka na vrata. Po podaljšanem poletju prihaja obdobje, v katerem ni toliko opravil v vrtu in niti plodov ni več v izobilju. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Oktober nas je presenetil s toplim vremenom, zato so nas mnoge rastline obdarovale s svojimi plodovi do konca meseca. Še vedno lahko pobiramo radič, solato, blitvo, ohrovt, ko so plodovi suhi. Jesen ima že močne rose, zato je velika možnost, da začnejo gniti, če jih pobiramo zgodaj zjutraj.  Če temperature ne padejo prehitro, lahko  še vedno  posejemo špinačo, grah, peteršilj, korenje. Sadimo lahko tudi sadike  solate, blitve, radiča. Čas je  primeren tudi za sajenje česna in čebulčka. V primeru hladnega vremena pokrijemo obstoječe rastline s kopreno, da jim podaljšamo vegetacijo npr. solatam, motovilcu, rukoli. Glede na temperature zraka in vlažnost zemlje lahko začnemo s pripravo gredic za naslednjo rastno sezono.

V novembrskem zeliščnem vrtu je dela manj. Porežemo posušene ali slabo razvite poganjke, odstranimo plevele, če so se razrasli med rastlinami, poberemo zrela semena v suhem vremenu.  Nabiramo lahko  brinove jagode, korenine ameriškega slamnika, plodove šipka, plodove mirte, … Pomembno je, da se seznanimo, kako se določene plodove in dele rastlin pravilno pripravi za hranjenje in uporabo.

Na našem drevju bo še nekaj sadja. V severnih legah bomo našli še kakij, saj so večinoma  dozoreli zaradi zelo toplega vremena.  Tudi hruške in jablane nas obdarjajo s svojimi plodovi, v kakšnih zavetnih legah lahko najdemo še kakšno jagodo. Vinogradi so obrani, mogoče si lahko že s kakšnimi namiznimi sortami grozdja posladkamo dan.  V oljčnikih so bili ljudje zelo dejavni, ker so hoteli rešiti, kar se rešiti da, a izplen ne bo primerljiv z lanskim.

V okrasnem vrtu pridejo novembra, če temperature padejo, do izraza predvsem rastline z obarvanim listjem. V jesenske barve se lepo obarvajo  ginko, lagestremija, okrasna trta, panešpljica, hrastolistna hortenzija. S hladnim vremenom se poslavljajo enoletnice v koritih in gredicah. Zamenjamo jih lahko s prelepo reso, krizantemo, ciklamo, ajanjo, hojhero in še bi našli rastline, ki bi nam polepšale jesen in zimo. Sadimo lahko še vedno cvetoče čebulnice, kot so tulipani, narcise, hijacinte. Gredice za sajenje čebulic je potrebno prerahljati, dodati organska gnojila, da imajo rastline optimalni pogoj za rast. V kolikor nismo še porezali živih mej, lahko to storimo, če nam temperature dovoljujejo.

Travnate površine so po letošnjem  s padavinami bolj bogatim poletjem lepo zelene. Višino košnje nastavimo višje za jesensko obdobje. Še vedno lahko opravimo jesensko dognojevanje z gnojili, ki vsebujejo manj dušika in več kalija. Kalij je zelo pomemben v tem obdobju, saj pripomore h kakovostnemu prezimovanju trate. Če imamo vgrajen namakalni sistem, je priporočljivo, da ga spraznemo in spihamo vodo, da si ne pridelamo nepotrebnih stroškov, če pride do nenadnega padca temperatur.