Deli novico s tvojimi prijatelji

Leto se preveša h koncu. November, mesec v katerem smo z mislimi že v prihajajoči pomladi, je prišel, a na vrtu lahko še vedno najdemo kaj dobrega. Pobiramo lahko radiče, blitvo, različne ohrovte in tudi solate se še kaj najde. V tem času je pomembno, da zelenjavo pobiramo suho, torej po jutranji rosi, do 12h, saj mokre rastline zelo hitro zgnijejo.

 width= width=Če je prst še primerna za obdelovanje, lahko posejemo peteršilj, pastinak in korenje, ki jih bomo lahko pobirali zgodaj spomladi. Ko bodo začele temperature padati, zaščitimo zelenjavo s kopreno in tako podaljšamo obdobje, v katerem nas bo osrečevala s pridelkom. Posvetimo se tudi pripravi gredic, počistimo ves plevel, prekopljemo ali obrnemo zemljo in upamo, da nam bo zima postregla z nizkimi temperaturami, ki pozitivno vplivajo na strukturo prsti.

 

V zeliščnem vrtu se v novembru ne dogaja veliko. Če smo pustili rastline da osemenijo, se lotimo pobiranja semen. Pravilno pobiranje semen opravimo v suhem vremenu in pazimo, da jih spravimo v papirnate vrečke, označimo ter shranimo v suh prostor. Čas je tudi, da pripravimo gredice za spomladansko sajenje in pričnemo s pripravo načrta zasaditve.

 

V novembru dozorijo temno modri plodovi čudovite rastline mirta (Myrtus Communis). Plodove lahko uživamo sveže ali posušene, saj blagodejno vplivajo na prebavo, odpravljajo napihnjenost in izboljšajo delovanje želodca. Jagode mirte lahko namočimo v žganje in naredimo domači aperitiv. Gre torej za rastlino z veliko uporabnih lastnosti, ki je žal še vedno redka v naših vrtovih.

 

Sadja je v sadnih vrtovih še vedno veliko. Obdarujejo nas kakiji, jablane, hruške, nešplje, granatna jabolka in pasijonke. Granatno jabolko je zanimivo drevo, ki ga lahko posadimo kot vrtni okras in hkrati uživamo v zdravih plodovih, polnih C vitamina in antioksidantov. V novembru imamo tudi kar nekaj dela v oljčnikih. Oljke se približujejo vrhuncu zrelosti in so zato najbolj primerne za obiranje. Zelo pomembno je, da med obiranjem in predelavo v torkli preteče čim manj časa.

 

Okrasni vrt je novembra zelo barvit. Vzemimo si čas in uživajmo v barvnih paletah, ki nam jih jeseni ponuja narava. Ne pozabimo na odstranjevanje odpadlega listja. To obdobje je primerno za sajenje čebulnic tulipanov, narcis in hijacint – pripravimo jim dobro pognojene gredice na sončni legi, da nas bodo spomladi bogato navduševale s cvetjem. Žive meje naj bi bile že porezane, a če temperature še dovoljujejo, lahko tudi to še opravimo.

 width= width=Travne površine se zaradi obilnejšega deževja bohotijo v vsem svojem sijaju. Kosilnico nastavimo višje, za novembrsko košnjo. Dodamo lahko gnojila z manj dušika in z večjo vsebnostjo kalija, ki je potreben za kvalitetno prezimovanje trate in dober spomladanski zagon. Namakalne sisteme je potrebno izprazniti in iz njih izpihati vso vodo, da si ob nenadnih temperaturnih padcih ne ustvarimo nepotrebnih stroškov.

 

Sašo Mejak