Vrt v oktobru

Po dokaj vlažnem in toplem septembru med nas prihaja oktober, v katerem se nekako zaključuje rastno obdobje v našem vrtu, nabiramo pa lahko radič in endivijo ter brokoli. Morda je ostal še kakšen paradižnik, jajčevec ali paprika. Rastline populimo in pripravimo gredico za druge sadike. Če je paradižnik še zelen, ga poberemo, zložimo v zabojčke in postavimo na toplo, da dozorijo. Sadimo lahko precej vrtnin kot radič, zimske solate in špinačo. Sredi meseca, če so temperature primerne, sadimo čebulček majski srebrnjak, proti koncu meseca pa sadimo rdeči česen. Na gredicah je tudi veliko ohrovta. Ohrovt je zelo zdrav, nizkokaloričen in vsebuje precej C-vitamina, zato je v jesensko- zimskem času priporočljivo uživanje le tega.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V zeliščnem vrtu pobiramo, kar nam je na razpolago. Temperature se nižajo in s tem tudi izbor rastlin, ki jih lahko nabiramo. Veliko je plodov šipka, brina, divjega in pravega kostanja. Če nam vreme dovoljuje, lahko tudi posadimo rastline na mesta, kjer so se nam nekatere rastline posušile. Nabiranje šipka je pri nas precej razširjeno. Zelo bogat je s C-vitaminom. Lahko si delamo čaje, tinkture, šipkovo olje je dobro za kožo, pobere se ga lahko le dva kilograma na dan.

Oktobra nas v sadnem delu vrta bogato nagradijo jabolka, hruške, kutine, orehi, lešniki, konec meseca pa se začne tudi obiranje oljk in kakijev, odvisno od vremenskih razmer. V prijaznih vremenskih razmerah lahko v naše sadovnjake dosadimo nove kakovostne sadike.Pri nabavi sadilnega materiala moramo paziti, da imajo rastline dobro razvit koreninski sistem in ogrodne veje. Jesensko sajenje je za rastlino boljše, ker se do zimskega obdobja dobro ukoreninijo in spomladi po temeljitem gnojenju lepo odženejo v novi rastni sezoni.

V okrasnem delu vrta lahko v oktobru posadimo nove žive meje ali pa obnovimo obstoječe. Tudi grmovnice, trajnice in vrtnice lahko sadimo v tem mesecu. Enoletnice končujejo svoje obdobje rasti in cvetenja. Lahko jih odstranimo in zamenjamo z resami, mačehami, ko padejo temperature, lahko posadimo ciklame. Dokler se temperature ne znižajo, lahko obrezujemo žive meje. Pri cipresah moramo paziti, da jih prikrajšamo največ za tretjino, saj jo večji rezi lahko uničijo.

Trata v oktobru zažari in dobi po vročem poletju zelo lepo barvo. Priporočljivo je jesensko zračenje in dodamo ji tudi jesenska gnojila z dolgotrajnim delovanjem, z višjo vsebnostjo kalija, da bo travna ruša mirno preživela zimske čase. Pozorno je treba odstranjevati listje in opazovati, če je vse v redu. Tudi košnjo malo zvišamo, da travne bilke zaščitimo pred zmrzaljo ali drugimi zimskimi nevšečnostmi. Če smo trato dobro pripravili na zimsko obdobje, bo spomladi lepo odgnala in uživali bomo v vsej njeni lepoti.