Narava vpliva tudi na naše zdravje – saj vsak četrti prebivalec Evrope trpi zaradi neke vrste alergije na cvetni prah.
Zaradi naraščajočih temperatur in milejših zim se sezona cvetnega prahu začne prej, traja dlje in beleži vse višje koncentracije. Rastline v toplejših razmerah močneje oprašujejo, zato znanstveniki napovedujejo, da se bo proizvodnja cvetnega prahu do konca stoletja povečala za kar 40 odstotkov.
Raziskave na Poljskem so pokazale, da cvetni prah na območjih z onesnaženim zrakom vsebuje več alergenih beljakovin in ima večjo moč povzročanja alergij.
Alergije povezane tudi s prehrano
Sterilna stanovanja, pomanjkanje stika z naravo, prehrana, polna dodatkov, in na tisoče novih kemikalij v okolju vsako leto – vse to skupaj slabi našo naravno obrambo. Zanimivo je, da so alergije na cvetni prah lahko povezane tudi s hrano.
Če želite znatno zmanjšati tveganje za razvoj alergij pri otrocih, jih čim več peljite v naravo, dobro pa je imeti tudi hišne ljubljenčke, saj krepijo imunski sistem.
Sončni, suhi in vetrovni dnevi pomenijo več cvetnega prahu v zraku.
Sezona cvetnega prahu se začne januarja z lesko, spomladi se nadaljuje z brezo in travami, septembra in oktobra pa se konča s plevelom – ambrozijo.