Z inovacijo v padalstvu slavil zmago na NASA Space Apps Challenge Sežana 2021

Deli novico s tvojimi prijatelji
  1. in 3. oktobra je v virtualnem okolju Inkubatorja Sežana potekal NASA International Space Apps Challenge48-urni mednarodni razvojni tehnološki maraton – hackathon, na katerem so udeleženci reševali globalne izzive, na podlagi javno dostopnih podatkov, vesoljske agencije NASA, ki že 10 let množično in hkrati poteka v več kot 160 državah po celem svetu. Letos so ga že tretjič, kot edini v Sloveniji, organizirali v Inkubatorju Sežana.

To je bila tretja edicija tehnološkega hekatona v Sežani, druga v virtualni obliki. »Zaradi trenutne situacije pri nas in po svetu, je tudi letošnji Space Apps Challenge potekal virtualno. Hackathon v živo je sicer posebno doživetje, predvsem bolj vznemirljivo in adrenalinsko, a tudi delo v virtualnem okolju ima svoje prednosti. Tekmovalci lahko delajo na rešitvah v udobju svojega doma, predavatelji in mentorji, ki jih je včasih tudi težje dobiti, pa se lažje pridružijo, ker ni težav z logistiko. Če imaš računalnik in povezavo, lahko delaš praktično kjerkoli.« je povedal direktor Inkubatorja Sežana Dorijan Maršič. Letošnji tekmovalci, so bili po njegovih besedah eni boljših doslej. »Letošnji udeleženci so predstavili inovativne in kvalitetne rešitve, celo s prototipi. Mislim, da imajo velike možnosti za visoko uvrstitev.«

Nad predstavljenimi rešitvami je bila navdušena tudi izvršna direktorica nevladne organizacije World Space Week Association Maruška Strah, ki je zaključni dogodek, ki je potekal v sklopu Svetovnega tedna vesolja, oplemenitila s predavanjem o ženskah v vesolju.

 width=

Strokovno komisijo je najbolj prepričal 31-letni Matej Francelj iz Spodnje Slivnice

Zmago na Space apps Sežana je letos osvojil Matej Francelj – Slovenia = MF. Strokovno komisijo v sestavi: mag. Maja Cergol Lipnik, dr. Aljoša Hafner in Igor Križnar, je prepričal z inovacijo v padalstvu.

 width=

»Moj izziv je bil oblikovanje mehanske ločevalne naprave, ki lahko v prostoru brez pirotehnike gladko sprosti dva dela drug od drugega. Nadgradil sem sistem s tremi obroči, ki se uporablja pri padalstvu, za hitro ločevanje dveh delov z električnim sistemom, ki je manjši od AAA baterije. Lahko se ga uporabi tudi za velike in majhne satelite ter številne druge aplikacije.« Naslednji koraki, kot dodaja, so prototipiranje različnih velikosti, inštalacija predstavljene razvite tehnologije, preskušanje zanesljivosti sistema in pridobitev ustreznih certifikatov za uporabo v vesolju.

O izkušnji z Inkubatorjem Sežana je povedal: »Na Inkubatorju so nam ponudili odlično podporo. Vsi, ki bi se radi preizkusili v reševanju izzivov, ki jih predlaga NASA jim svetujem, da se udeležijo dogodka.«

 width=

Nagrada za zmagovalca na nacionalni ravni je vavčer za 1.000 eur storitev Inkubatorja Sežana in polet v Aerodiumu Logatec.

Drugo mesto in zmago v kategoriji People’s choice award so slavi Ptujčani iz Šolskega centra Ptuj – Višje strokovne šole, ki so tekmovali pod imenom VSS_SCPtuj_SLO. Martin Terbuc, Marjan Bezjak in Žan Šadl-Ferš so predstavili aeroponiko za preživetje v vesolju. Razvili so zanesljiv in učinkovit sistem gojenja rastlin, ki koreninam zagotavlja vodo in hranila iz megle v zraku v neprepustnem, temnem in zaprtem prostoru. Aeroponika temelji na optimizaciji proizvodnje hrane z zmanjšano porabo vode, gnojil in prostora. Poleg poleta v Aerodiumu, si je ekipa prislužila tudi vavčer v vrednosti 500,00 eur storitev Inkubatorja Sežana in ogled Vojaškega muzeja Pivka s poletom v simulatorju MIG 21.

Nagrado, vavčer v vrednosti 250 eur storitev Inkubatorja Sežana in ogled Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanjah, je prejel tretje uvrščeni Jan Terpin. V pičlih dveh dneh je sprogramiral videoigro Space Pioneers. Gre za izobraževalno igro za srednješolce, ki se osredotoča na ohranjanju avatarja pri življenju in zdravju med potovanjem od Zemlje do Marsa in nazaj. Pri tem premaguje najtežje izzive in tveganja, ki nastajajo pri vesoljskih poletih.

 width=

Predstavnika iz Slovenije bo v naslednjih mesecih ocenila strokovna komisija iz agencije NASA. Nagrada za zmagovalce je ogled izstrelitve rakete in možnost sodelovanja pri razvijanju ideje z NASO in investitorji v posebnem pospeševalniškem programu. Sicer pa je bila letošnja edicija na svetovni ravni rekordna. Z 28 izzivi se je spoprijelo rekordnih 28.000 sodelujočih iz 162 držav, ter predstavilo 2.814 projektov.