“Odkar sem živa ne pomnim, da bi dosegali take cene,” o črnem tartufu, ki po okusu in vonju močno zaostaja za belim, pravi Sara Kocjančič, profesionalna lovka na tartufe iz Marezig. Sezona lova na črn tartuf sicer traja od aprila do oktobra, a že zdaj poznavalci vedo, da jo lahko ocenijo za zelo slabo. Temu je v večji meri botrovala letošnja suša, saj tudi tartufi za svojo rast potrebujejo vlago, vodo.
Kako bo z bolj cenjenim in pravilom dražjim belim tartufom, bo pokazala sezona lova na to “istrsko zlato”, ki se začenja prav v teh dneh in traja do 15. januarja. Beli tartuf ima namreč raje mraz, a zopet tega ne sme biti preveč. “Tudi zemlja rabi čas, da si opomore,” o letošnjih sušnih razmerah pravi Kocjančičeva in dodaja: “Ali je pomagal dež v minulih dneh, bomo videl čez kakšen mesec.”
Povpraševanje po tartufih kljub vsemu ostaja, restavracije namreč preprosto morajo biti založenene z njimi, pri čemer pa se pojavlja težava v primeru, ko potrebujejo večje količine, saj teh letos preprosto ni.