Za vse ljubitelje divjih špargljev

Pred nekaj dnevi so se pojavili prvi divji šparglji, zato so se največji ljubitelji že odpravili v gozd. Tisti, ki so jih nabrali v presežkih, so jih ponujali tudi na tržnici, kjer je treba za 10 dag divjih špargljev odšteti 5 evrov. Podobno je na sosednjem Hrvaškem, kjer boste za šopek špargljev (15 do 20 dag) odšteli 10 evrov. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Šparglji nas seveda takoj spomnijo na slastno fritajo, za katero morate kupiti tudi domača jajca, in dobimo slastno zlato malico ali kosilo.

Zaradi okusa in mehkobe divjih špargljev jih še posebej cenijo v primerjavi s tistimi, ki so pridelani, pa naj bodo beli ali zeleni, ki se gojijo po vsem svetu, saj je povpraševanje po špargljih veliko, v nekaterih državah pa še nikoli niso naleteli na divje šparglje.

Pred pripravo špargljev je treba vrh ločiti od zgornjega dela, to najlažje naredimo tako, da vsako bilko prepognemo. Razpadla bo na dva dela, spodnji del je trd in dejansko neužiten, lahko pa ga shranimo za zalogo in pripravimo fond, s katerim nato obogatimo rižoto. Podobno se pripravijo tudi gojeni šparglji, ki so seveda debelejši, zato je trd del dobro narezati na obroče.

Po okusu so najmočnejši divji šparglji, razlika med belimi in zelenimi gojenimi šparglji pa je, da beli šparglji rastejo v temnem okolju in nimajo stika s svetlobo, zato ne razvijajo klorofila – za razliko od zelenih imajo ti nežnejši in manj grenak okus.

Tudi mi smo se odpravili na tržnico po prve šparglje in si pripravili slastno malico. Objavljamo recept za fritajo in rižoto s šparglji.

FRITAJA S ŠPARGLJI (RECEPT)

6 domačih jajc

1 šopek špargljev

60 ml mladega ekstradeviškega oljčnega olja

sol, poper

Šparglje očistimo, ločimo zgornji in srednji del, spodnjega pa shranimo za zalogo. Zmešamo 5 jajc z malo soli in popra (po želji lahko dodamo tudi ščep paprike). Olje segrejemo v ponvi in zmes prelijemo v ponev. Nežno premešamo, dokler se jajca ne začnejo povezovati, izklopimo ogenj, dodamo preostalo jajce in premešamo. Zatem dodamo še malo popra in olja in postrežemo.

RIŽOTA S ŠPARGLJI (RECEPT)

100 g zelenjavne mešanice

1 šopek špargljev

1 skodelica riža

1 strok česna

40 g masla za kuhanje, nato pa še 80 g masla za kremavost

100 ml suhega belega vina

50 ml ekstradeviškega oljčnega olja

ščepec strtih feferonov

50 g naribanega parmezana

3 skodelice špargljevega fonda iz zaloge

sol, poper

Narežemo mlado čebulo, šparglje očistimo, ločimo zgornji in srednji del, spodnji del pa skuhamo v posodi z malo soli, da dobimo fond. V globoki posodi z debelim dnom stopimo 40 g masla in oljčnega olja, dodamo strok česna in čebulo. Malo popražimo in dodamo srednje dele špargljev in riž. Riž premešamo, dokler se ne ogreje, nato pa prelijemo z vinom. Ko vino izhlapi, začinimo s soljo, feferoni in poprom ter nežno prelijemo s toplim fondom, saj ga riž absorbira.

Po sedmih ali osmih minutah dodamo zelenjavno mešanico, ki smo jo razrezali na manjše kose. Če je potrebno, prelijemo še s špargljevim fondom, na koncu pa dodamo še konice špargljev. Odvisno od riža bo rižota kuhana al dente 12-15 minut od začetka kuhanja.

Odstranimo z ognja, vmešamo parmezan in zamrznjeno maslo in vse premešamo, dokler se maslo ne stopi – ker je to zelo mrzlo, bo ustavilo proces kuhanja in ohranilo kremavost. Postrežemo z malo dodatnega parmezana, zmletega popra in dobrega oljčnega olja.