Ločevanje rumenjakov od beljakov je pogost postopek pri pripravi biskvitov in tort. Ste kdaj že poskusili pripraviti omleto na ta način?
Če rumenjake in beljake stepete ločeno, preden jih združite v valovito zmes in jih ocvrete v ponvi, boste dobili popolno omleto, ki bo rahla in mehka. Imenuje se tudi omleta sufle.
Omleto, pečeno na ta način, lahko naredite slano, torej jo začinite s soljo, poprom in drugimi začimbami, ali sladko in jo začinite s sladkorjem v prahu, medom ali podobnim sladilom.
Sestavine za omleto:
5 beljakov
3 rumenjaki
2 žlici masla
začimbe po želji
Priprava omlete:
Ubijte pet jajc in ločite beljake od rumenjakov.
Beljake v eni skledi stepite z mešalnikom, dokler se ne strdijo.V drugi skledi ločite samo tri rumenjake (preostanek shranite za drug recept) in stepite, dokler se ne spenijo.
Rumenjake previdno vmešajte v beljake.
Mešanico vlijte v segreto ponev s premazom proti prijemanju in pokrijte. Pecite na srednji temperaturi 3 minute.
Odkrijte ponev, z lopatico dvignite robove omlete in dodajte maslo.
Pokrijte in pecite še 3 minute.
Omleto začinite z začimbami po želji, jo prepognite in preložite na krožnik.
Dober tek!