Zakaj bi se morali navaditi na sladki krompir

Sladki krompir je ena izmed tistih živil, ki si zaslužijo večjo pozornost v naši prehrani.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mnogi ga poznajo kot okusen in hranljiv dodatek jedem, vendar redko pomislimo, koliko koristi nam lahko prinese redna vključitev tega zdravega živila v prehrano. Tu je nekaj razlogov, zakaj bi morali začeti redno uživati sladki krompir:

Odličen vir hranil

Sladki krompir je bogat z vitamini, kot sta vitamin A in C, ter minerali, kot sta kalij in mangan. Vitamin A, ki je prisoten v obliki beta-karotena, je ključen za zdravje oči, kožo in imunski sistem. Poleg tega sladki krompir vsebuje tudi vlaknine, ki so koristne za prebavo.

Nizka kaloričnost, visoka hranilna vrednost

Za razliko od običajnega krompirja je sladki krompir pogosto bolj hranljiv in manj kaloričen, zaradi česar je odlična izbira za tiste, ki želijo ohranjati zdravo telesno težo. Vsebuje malo maščob, a veliko energije, zato je primeren za vse, ki iščejo hranljiv obrok brez preveč kalorij.

Krepi imunski sistem

Vsebuje visoke količine vitamina C, ki je pomemben za krepitev imunskega sistema. Redno uživanje sladkega krompirja pomaga telesu pri boju proti okužbam in zmanjšanju vnetij.

Dober za srce

Sladki krompir vsebuje kalij, ki je znan po tem, da pripomore k normalnemu delovanju srca in krvnega obtoka. Kalij pomaga uravnavati krvni tlak, kar zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja.

Različne možnosti priprave

Sladki krompir je izjemno vsestranski in ga lahko pripravite na različne načine. Lahko ga pečete, kuhamo, pražimo ali pa ga uporabite v juhah in solatah. Zaradi svoje naravne sladkobe se odlično poda tudi v sladice.

Vsaj 3 razlogi, zakaj je sladki krompir boljši od navadnega?

Pomaga pri nadzoru sladkorja v krvi

Za tiste, ki skrbijo za raven sladkorja v krvi, je sladki krompir odlična izbira. Njegov nizek glikemični indeks pomeni, da počasi sprošča sladkor v kri, kar pomaga pri stabilizaciji ravni glukoze. To je še posebej pomembno za tiste, ki imajo težave z insulinom ali sladkorno boleznijo.

Prijeten okus in tekstura

Sladki krompir ponuja naravno sladkost in bogat okus, ki popestri vsakodnevne obroke. Njegova kremasta tekstura je tudi prijetna na nebu, kar ga naredi odličnega za pripravo pireja ali v kombinaciji z drugimi jedmi.

Sladki krompir ni le okusen, ampak tudi izjemno zdrav. Z vključitvijo v svojo prehrano lahko obogatite vsak obrok in prispevate k boljšemu zdravju. Bodisi v pečenih, praženih ali kuhanih oblikah, sladki krompir je hrana, ki se je splača navaditi!

Kako ga pripraviti?

Pečeni sladki krompir z zeliščno maslom

Sestavine:

  • 4 srednje veliki sladki krompirji
  • 50 g masla
  • Sok polovice limone
  • Sol in mleti poper po okusu
  • 1 žlička sveže nasekljanega timijana
  • 1 žlička sveže nasekljanega rožmarina

Postopek:

  1. Priprava pečice in pekača
    Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Če bomo krompir pekli v pekaču, ga obložimo s kosom papirja za peko, da se krompir ne bo prijel.
  2. Priprava sladkega krompirja
    Sladki krompir dobro operemo pod tekočo vodo, saj ga ne bomo olupili. Po potrebi ga oščetkamo, da odstranimo morebitno umazanijo. Oprane gomolje osušimo s papirnatimi brisačkami.
  3. Rezanje krompirja
    V vsak gomolj z ostrim nožem naredimo več globokih zarez, pri čemer pazimo, da ostane cel (debelina rezin naj bo med 3 in 4 mm). Najlažje to dosežemo, če ob krompir položimo dve slamici in nato narežemo med njimi na razdalji 3 mm. Ko se rezilo dotakne slamice, prenehamo z rezanjem. Postopek ponovimo, dokler ne zarežemo vseh krompirjev.
  4. Priprava zeliščnega masla
    V kozici stopimo maslo in ga zmešamo z limoninim sokom, soljo, mletim poprom ter nasekljanim timijanom in rožmarinom. Zeliščno maslo po okusu preizkusimo in po potrebi dodatno začinimo.
  5. Peka krompirja
    Zarezane gomolje zložimo na pekač (ali ognjevarno ponev), pri čemer naj bo stran, kjer se gomolji držijo skupaj, obrnjena navzdol. Krompir po vrhu premažemo z zeliščnim maslom, pri tem pa si pomagamo s čopičem. Dobro je, če maslo nanesemo tudi med zareze. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo 30 minut.
  6. Dopolnitev in nadaljevanje peke
    Po 30 minutah, ko se krompir nekoliko zmehča, pekač odstranimo iz pečice. Krompir ponovno premažemo s preostankom zeliščnega masla, pri tem pa poskrbimo, da ga nanesemo tudi med posamezne rezine. Krompir pečemo še približno 30 minut, dokler se ne zmehča tudi v notranjosti, rezine pa se po vrhu hrustljavo zapečejo.

sladki krompir

Serviranje: Ko je krompir pečen, ga postrežemo kot okusno prilogo ali samostojno jed. Popestri ga lahko tudi z dodatnim svežim zeliščem, po želji pa še s koščkom limone za osvežitev okusa. Uživajte v hrustljavem, a sočnem sladkem krompirju!