Zakaj je ajda tako dobra?
Ajda je bogata z vitamini B1 in B2 ter beljakovinami. Vsebuje tudi veliko vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov, ki lahko pomagajo znižati raven sladkorja v krvi. Poleg tega je odličen vir esencialnih mineralov, kot so magnezij, železo in cink.
Iz ajde lahko pripravimo ajdovo moko, ki jo uporabljamo za peko kruha, palačink ali testenin. Poleg tega, da je koristna za sladkorne bolnike, pomaga tudi pri srčnih boleznih, visokem holesterolu in celo pri težavah s krčnimi žilami.
Upočasni pretvorbo hrane v sladkor
Za tiste, ki imajo težave s krvnim sladkorjem, je ajda še posebej priporočljiva. Upočasni namreč razgradnjo nekaterih živil v sladkor in telesu pomaga bolje uravnavati raven glukoze v krvi. Strokovnjaki svetujejo, da belo moko zamenjate z ajdovo, poleg tega pa lahko ajdova zrna skuhate skupaj z rižem — ta kombinacija naj bi pomagala znižati raven inzulina.
Nekatere prejšnje raziskave so celo pokazale, da pitje ajdovega čaja lahko prepreči otekanje nog pri ljudeh s težavami s krvnim obtokom.