Zakaj je obrok po treningu pomemben?

Hrana, ki jo posameznik zaužije, daje energijo za trening in hranilne snovi, ki so potrebne za regeneracijo po vadbi. Kljub temu nekateri ljudje včasih izpustijo obrok po vadbi, saj mislijo, da bodo tako hitreje izgubili telesno maščobo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Med vadbo posameznik porablja zaloge energije, predvsem glikogen iz mišic in jeter. Ko se te zaloge izčrpajo, telo začne kuriti maščobe, nato pa tudi beljakovine. Po vadbi je potrebno nadomestiti glikogen, zaužiti beljakovine za obnovo mišic ter esencialne maščobne kisline, antioksidante, vitamine in minerale.

Kaj se zgodi, če po vadbi ne jemo?

Če obrok izpusti le občasno, verjetno ne bo hujših posledic. Vendar pa lahko redno izogibanje obroku ali zelo omejen vnos hrane škoduje telesu. To se lahko kaže v slabšem nadzoru telesne teže, zmanjšani porabi kalorij, utrujenosti, zmedenosti in slabem razpoloženju.

Izguba mišične mase

Po vadbi je telo še posebej pripravljeno absorbirati aminokisline. Če posameznik ne zaužije dovolj beljakovin in ogljikovih hidratov, tvega, da ne bo izkoristil koristi vadbe. Lahko izpusti priložnost za obnovo in rast mišične mase.

Utrujenost in slabša zmogljivost v prihodnosti

Neustrezen vnos lahko podaljša okrevanje in poveča tveganje, da naslednjega treninga ne bo mogel opraviti optimalno. Polne zaloge glikogena so ključne za dobro zmogljivost.

Zdrava prehrana, mlad videz

Zakaj ljudje izpuščajo ta obrok?

Vadba pogosto zmanjša občutek lakote, zato posameznik morda ne želi jesti takoj po njej. Priporoča se proteinski napitek ali lahek obrok z beljakovinami in ogljikovimi hidrati, če ne more pojesti pravega obroka. Maščobe in vlaknine se po vadbi izogiba, ker upočasnjujejo prebavo in absorpcijo.

hrana iz restavracije, tunina solata,

Idealen obrok po vadbi

Če lahko pojemo pravi obrok v eni uri po vadbi je to odlično.
Če ne, je proteinski napitek dobra alternativa.
Ko pripravljamo obilnejši obrok, naj bo poudarek na:

  • ogljikovih hidratih (ovseni kosmiči, rjavi riž, polnozrnati kruh),
  • beljakovinah (piščanec, zrezek, tofu, losos),
  • zelenjavi in zdravih maščobah (oljčno olje, oreščki, sir).