Zakaj je temna čokolada dobra?

Zakaj je temna čokolada zdrava, a na kaj moramo vseeno biti pozorni?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Temna čokolada je odlična, saj je bogata z antioksidanti (flavonoidi) in minerali, ki varujejo srce in krvne žile, izboljšujejo cirkulacijo, znižujejo krvni tlak in slab holesterol (LDL),  pozitivno vplivajo na prebavo, občutljivost na inzulin in delovanje možganov.

 Zaradi visokega deleža kakava (70 % in več) vsebuje manj sladkorja in več vlaknin kot mlečna čokolada, vendar je ključna zmerna uporaba.

Zdravstvene koristi temne čokolade:

Za srce in krvne žile: flavanoli krepijo krvne žile, povečujejo pretok krvi, znižujejo krvni tlak in zmanjšujejo tveganje za strdke in bolezni srca.

Antioksidativna zaščita: nevtralizira proste radikale in ščiti celice pred poškodbami.

Za razpoloženje in možgane: spodbuja proizvodnjo serotonina (hormona sreče) ter lahko izboljša delovanje možganov in hitrost reakcij.

Za prebavo: vsebuje vlaknine in blage stimulanse (kofein, teobromin), ki spodbujajo prebavo.

Kontrola sladkorja: lahko izboljša občutljivost na inzulin in pomaga uravnavati raven glukoze v krvi.

Minerali: dober vir železa, magnezija in drugih mineralov.

Zakaj je “temna” boljša

Temna čokolada vsebuje višji delež kakava, običajno 70 % ali več, kar prinaša številne prednosti v primerjavi z mlečno čokolado. Višji delež kakava pomeni, da je čokolada bogatejša s flavonoidi, antioksidanti, ki varujejo srce, izboljšujejo cirkulacijo, krepijo imunski sistem in ščitijo celice pred oksidativnim stresom.

Poleg tega temna čokolada vsebuje manj sladkorja in mlečne maščobe, kar pomeni, da je kalorijsko bolj prijazna in manj obremenjuje presnovo. Več vlaknin v temni čokoladi pripomore k boljšemu delovanju prebave in daljšemu občutku sitosti, kar lahko pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže.

Zaradi manjšega deleža sladkorja in prisotnosti zdravih maščob iz kakava ima temna čokolada tudi bolj stabilen učinek na raven krvnega sladkorja in energijo, medtem ko mlečna čokolada pogosto povzroči hitre, kratkotrajne dvige in padce sladkorja v krvi.


Čeprav je zdrava, vsebuje kalorije in sladkor, zato je zmerna uporaba (majhen kos na dan) ključnega pomena.