Zakaj se nabira maščoba na trebuhu?

Obstaja pet pogosto spregledanih razlogov, zakaj se maščoba kopiči okoli trebuha in zakaj enostavni nasveti, kot so “jejte manj, gibajte se več”, pogosto ne pomagajo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Maščobne obloge na trebuhu niso le estetski problem – nakazujejo globlje procese v telesu. Čeprav se pogosto krivi genetika ali leta, je razlog ponavadi bolj zapleten. Po besedah kardiologa dr. Aloka Chopre postaja maščoba na trebuhu nekaj, kar ljudje sprejemajo kot običajno, vendar to pravzaprav ni normalno.

Predelana hrana in prekomeren vnos mlečnih izdelkov

Predelani izdelki pogosto izgubijo vlaknine, ki jih nadomestijo rafinirane žitarice, ki jih telo obravnava kot sladkor. To upočasni prebavo, poveča apetit in spodbuja kopičenje maščobe. Če k temu dodamo še prekomeren vnos mlečnih izdelkov, kot so mleko, jogurt in sir, hitro presežemo dnevni kalorični vnos. Dr. Chopra svetuje omejitev mlečnih izdelkov na en obrok dnevno ter uživanje več vlaknin, polnovrednih žitaric, sadja in zelenjave.

 Prehrana bogata s sladkorji in ogljikovimi hidrati

Zajtrk s kruhom, kosilo z rižem, večerja s testeninami ali krompirjem – tak vzorec lahko vodi do prekomernega vnosa ogljikovih hidratov. Če telo ne porabi vsega sladkorja, ga pretvori v maščobo in jo skladišči, najpogosteje okoli trebuha. Čeprav se to v mnogih družinah zdi običajno, telo to dojema kot stalno prenajedanje.

Stres, slab spanec in nevidni sprožilci

Dolgi delovni dnevi, čustveno kompulzivno prehranjevanje in pomanjkanje spanja zvišujejo raven stresnega hormona kortizola. Kortizol telo dobesedno “prisili”, da shranjuje maščobo, predvsem v predelu trebuha, kjer se kopiči kot zaščita pred zaznano grožnjo. To pojasnjuje, zakaj se kljub zdravi prehrani in telovadbi trebuh pogosto ne zmanjšuje.

Stres ne vpliva le na hormon kortizol – povzroča tudi večjo željo po hrani, zlasti po sladkih in mastnih jedeh, kar dodatno pospešuje kopičenje trebušne maščobe. Podobno lahko pomanjkanje kakovostnega spanca moti regulacijo hormonov, ki nadzorujejo apetit, kot sta leptin in grelin, kar pomeni, da telo po stresnem dnevu ali slabem nočnem počitku še bolj hrepeni po kalorijah.

Nevidni sprožilci, kot so stalna obremenitev na delovnem mestu, skrb za družino ali psihološki pritiski, lahko delujejo kot “tiha mina” za telo – počasi in neopazno prispevajo k kopičenju maščobe okoli trebuha. Po besedah strokovnjakov je zato ključnega pomena, da poleg prehrane in gibanja posvetimo enako pozornosti tudi sprostitvi, kvalitetnemu spanju in obvladovanju stresa, saj le celosten pristop omogoča resnično izgubo trebušne maščobe.

 Šetnja brez potenja ne topi maščobe

Lahke sprehode koristno za telo, vendar niso dovolj za izgorevanje visceralne maščobe – težke in nevarne maščobe okoli organov. Dr. Chopra opozarja, da mnogi “hodijo po istem parku 20 let, a se trebuh ni premaknil”. Za rezultate je potreben kardio trening z zvišanim pulzom – hitro hodjenje, tek ali kolesarjenje – vsaj 40 minut dnevno.

 Vloga genetike

Genetika lahko vpliva na to, kje telo shranjuje maščobe, vendar življenjski slog določa, ali se te predispozicije aktivirajo. Velika napaka je, če se predamo z mislijo, da “moja genetika ne dopušča sprememb“. Raziskave kažejo, da uravnotežena prehrana, zmanjšanje stresa in ciljan telesni trening lahko premagajo genetske nagnjenosti. Genetika postavlja okvir, navade pa določajo rezultate.