Zanemarjeno sezamovo olje: Že nekaj kapljic dela čudeže

Sezamovo olje iz praženih semen ima temnejšo barvo, močan oreščkast okus in intenzivno aromo, zato ga je najbolje dodati marinadam in prelivom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sezamovo olje, kot že ime pove, je užitno olje, pridobljeno iz sezamovih semen. Bogato je z nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitamini A, B in E ter minerali magnezijem, kalcijem, cinkom, bakrom, manganom in selenom. Ima močne antibakterijske, protivirusne in protivnetne lastnosti.

Sezamova semena uspešno gojijo že več kot 5000 let. Nekateri viri navajajo, da so iz njih olje izdelovali že leta 2500 pr. n. št. v dolini reke Ind v današnjem Pakistanu.

Uporablja se že stoletja za zdravljenje občutljive in suhe kože, kožnih sprememb, ki jih povzročata ekcem in luskavica, za celjenje ran in brazgotin ter tudi kot preventiva proti gubam in prezgodnjemu staranju.

sezamovo olje

Kako uporabljati sezamovo olje?

Sezamovo olje je tudi glavna zvezda mnogih jedi – zlasti azijske kuhinje. Ločimo dve vrsti sezamovega olja – tisto iz nepraženih in praženih sezamovih semen.

Sezamovo olje iz nepraženih semen ima svetlejšo barvo, blag okus in bolj nežen vonj ter se običajno uporablja za kuhanje in peko. Sezamovo olje iz praženih semen je značilno po temnejši barvi, močnem oreščkastem okusu in intenzivni aromi, zato ga je najbolje dodati marinadam in prelivom.

Ni priporočljivo, da s sezamovim oljem iz praženih semen dlje časa segrevate druge jedi, saj daje hrani grenak in rahlo zažgan okus, ki ni prijeten za uživanje. Zato ga najpogosteje dodamo proti koncu kuhanja ali pri serviranju – nekaj olja dodajte juham, ocvrtim jedem in solatam, z njim začinite kuhane rezance in podobne jedi.

sezamovo olje

Le nekaj kapljic

Sezamovo olje iz praženih semen se na našem trgu prodaja po ceni približno 7 do 8 evrov za samo 250 ml, vendar vam bo steklenička zdržala zelo dolgo. Je tako močno, da se hrani običajno doda majhna količina – le nekaj kapljic.

Oreščkast okus sezamovih semen se dobro poda k tradicionalno sladkim receptom, zato ga nekateri dodajo sladoledu in tortam.