Origano vsebuje različne antioksidativne spojine in se v tradicionalni medicini uporablja pri številnih boleznih – pojasnjuje dietetičarka klinike Cleveland, Devon Peart. Običajno se uporablja svež ali sušen za aromatiziranje jedi, obstajajo pa tudi drugi načini uporabe:
Čaj iz origana – ima nekoliko grenak okus.
Origanovo olje – lahko se jemlje v obliki kapsul ali uporablja pri kuhanju.
Eterično olje origana – uporablja se v aromaterapiji ali za nanašanje na kožo.
Zdravilne lastnosti origana
- Bogat vir antioksidantov
Antioksidanti so kemične spojine, ki se borijo proti škodljivim prostim radikalom v telesu. Origano vsebuje flavonoide, fenole, karvakrol, timol in tanine. – Študije kažejo, da je uživanje prehranskih flavonoidov in fenolnih kislin povezano z manjšim tveganjem za kronične bolezni. - Učinkovit proti bakterijam
Origano vsebuje flavone, podskupino flavonoidov, ki imajo antibakterijske lastnosti. Vendar je potrebnih še več raziskav za potrditev njegove učinkovitosti. - Pomoč pri virusnih okužbah
Karvakrol in timol, antioksidanta, prisotna v origanu, imata lahko protivirusne učinke – pomagata pri boju proti virusom, kot sta norovirus in herpes simplex. Trenutne raziskave pa so omejene na laboratorijske študije. - Zmanjšuje vnetje
Vnetja so lahko povezana z razvojem sladkorne bolezni, srčno-žilnih obolenj in drugih zdravstvenih težav. Čeprav so rezultati nekaterih raziskav obetavni, so potrebne dodatne študije o vplivu origana na vnetne procese. - Lajša stres
Nekatere raziskave nakazujejo, da lahko origano ublaži simptome tesnobe in depresije. – Čeprav še ni raziskav na ljudeh, obstaja potencial, da je origano koristen pri obvladovanju stresa. - Podpira zdravje črevesja
Čaj iz origana, ki ne vsebuje kofeina, ima protimikrobne in antioksidativne lastnosti. – Spojine v origanu spodbujajo izločanje prebavnih sokov, olajšujejo prebavo in sproščajo mišice prebavnega trakta. Pomagajo lahko pri napihnjenosti in spodbujajo zdravo črevesno floro – pravi dietetičarka. - Lahko pomaga pri preprečevanju diabetesa
Starejše raziskave kažejo, da origano lahko pomaga uravnavati krvni sladkor in celo preprečiti razvoj sladkorne bolezni. Vendar novejše raziskave opozarjajo, da so bili rezultati pridobljeni v laboratoriju, kliničnih študij na ljudeh pa še ni. - Potencialne protirakave lastnosti
Ker antioksidanti v origanu nevtralizirajo proste radikale, obstaja možnost, da imajo tudi antikancerogene učinke. Dokazov na podlagi kliničnih raziskav pa za zdaj še ni dovolj.
Kdaj origana ni priporočljivo uporabljati?
Čeprav ima origano številne koristne lastnosti, pa ni vedno primeren za vsakogar in v vseh okoliščinah. Pomembno je vedeti, kdaj je njegova uporaba lahko škodljiva ali se je bolje izogniti pretiravanju:
-
Nosečnost in dojenje
– Eteričnega olja origana se v nosečnosti in med dojenjem ne priporoča, saj lahko sproži neželene učinke, kot so krči maternice. Pri začimbni uporabi v hrani sicer večinoma ni nevarnosti. -
Alergije
– Ljudje, ki so alergični na rastline iz družine ustnatic (Lamiaceae – npr. meta, žajbelj, bazilika, sivka), so lahko občutljivi tudi na origano. -
Uporaba eteričnega olja
– Nerazredčeno eterično olje origana je zelo močno in lahko draži kožo ali sluznico. Vedno ga je treba redčiti z osnovnim oljem (npr. olivnim ali kokosovim). -
Prebavne težave
– Čeprav origano pogosto pomaga pri prebavi, lahko v prevelikih količinah povzroči želodčne težave, zgago ali slabost. -
Kombinacija z zdravili
– Origano lahko vpliva na strjevanje krvi, zato naj bodo ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi (antikoagulante), previdni. Prav tako lahko vpliva na zdravila za uravnavanje sladkorja v krvi.