Pekoče ni zdravo
Spojine v nekaterih čili paprikah lahko povzročijo zoženje krvnih žil, kar lahko poviša krvni tlak in srčni utrip ter poveča tveganje za srčni napad.
Po besedah dr. Allana Capina, zdravnika urgentne medicine na kliniki v Clevelandu, je to tveganje še posebej veliko pri ljudeh s povečanim srcem in prirojenimi srčnimi napakami, poroča Daily Mail.
Capinovo opozorilo prihaja po tem, ko se je pojavil viralni videoposnetek, ki prikazuje mladeniča, ki se je zgrudil po samo enem grižljaju “najbolj pekočega curryja na svetu”.
V posnetku, ki si ga je na X ogledalo šest milijonov ljudi, moški, identificiran le kot Daniel, po grižljaju v paniki odhiti iz restavracije The Bengal Village v vzhodnem Londonu. Lastnik restavracije ga poskuša pomiriti, mu zagotavlja, da se bo kmalu počutil bolje.
Kriv je kapsaicin
Za možna zdravstvena tveganja, povezana z uživanjem izjemno pekočih paprik, so lahko krive visoke ravni kapsaicina, spojine, ki jim daje pekoč okus. Čeprav strokovnjaki poudarjajo, da je smrt zaradi kapsaicina redka, ni nemogoča.
Uživanje izjemno pekočih omak je postalo priljubljeno zaradi oddaj na YouTubu, kot je “Hot Ones”, v kateri so gostovali tudi zvezdniki, kot je Louis Theroux.
Nazadnje so se spomnili na smrt 14-letnega Harrisa Wolobaha iz Massachusettsa, ki je septembra 2023 umrl zaradi srčnega napada, potem ko je v okviru izziva na družbenih omrežjih pojedel domnevno najbolj pekoč krompirček na svetu.
Obdukcija je pokazala, da je imel neodkrito srčno napako, ki jo je poslabšal velik odmerek kapsaicina.
Koliko je smrtno nevarno?
Dr. James Udelson, vodja kardiologije v medicinskem centru Tufts, je že prej opozoril, da lahko “znatna stimulacija srca“, kot je tista, ki jo povzroči uživanje zelo začinjene hrane, povzroči motnje krvnega obtoka in nereden srčni utrip.
Dodal je, da so bili zabeleženi primeri akutne zastrupitve s kapsaicinom, ki povzroča ishemijo – pomanjkanje prekrvavitve srčne mišice.
Znanstveniki še vedno niso prepričani, koliko kapsaicina je lahko smrtno nevarno, saj je to zelo odvisno od osebe.
Pikantnost hrane in začimb se običajno meri po Scovilleovi lestvici. Na primer, najbolj pekoča paprika na svetu, “Pepper X”, doseže skoraj 2,7 milijona Scovilleovih enot, medtem ko jih ima navadna jalapeño le približno 5000.
Zaskrbljujoči trendi na TikToku
Strokovnjaki opozarjajo tudi na trende na TikToku, kjer uporabniki objavljajo videoposnetke, na katerih jedo izjemno pekoče paprike.
Videoposnetek uporabnika @Ramizeinn, ki ima 16,3 milijona sledilcev, ga prikazuje, kako poje več “fantomskih paprik”, nato pije mleko in trpi hude bolečine. V drugem videoposnetku uporabnika @peteypappi, ki ima več kot 650.000 sledilcev, dva moška poskušata jesti paprike, a kmalu obupata.
Dr. Duane Mellor, dietetik na Univerzi Aston v Birminghamu, opozarja, da lahko uživanje izjemno pekočih paprik povzroči prebavne težave in v skrajnih primerih celo poveča tveganje za raka. To je zato, ker pekoča hrana spodbuja refluks kisline – povratni tok želodčne kisline v požiralnik. Če to stanje traja dlje časa, lahko povzroči spremembe v sluznici požiralnika in poveča tveganje za raka.
Tako je tudi ugotovila študija iz leta 2022, ki je pokazala, da veliko uživanje začinjene hrane poveča tveganje za raka požiralnika.