V to skupino spada sadje, ki dozori tudi po obiranju. Hlajenje tega sadja ne le prekine ta naravni proces zorenja, ampak lahko negativno vpliva tudi na njihovo teksturo, okus in videz.
Splošni zdravniki, nutricionisti in kuharji svetujejo, da tega sadja ne puščate v hladilniku.
Banane
»Nizke temperature nenadoma ustavijo proces zorenja banan,« pravi kuharica in lastnica restavracije Two Cloves Kitchen, Jen La Rocca.
Breskve
»Breskve, slive in nektarine morajo biti pri sobni temperaturi popolnoma zrele, da dosežejo svoj sočen, aromatičen vrhunec,« pojasnjuje La Rocca.
“Če jih prehitro postavite v hladilnik, boste dobili sadje brez okusa.”
Slive
Da – vse koščičasto sadje mora biti pri sobni temperaturi, ne v hladilniku. Takoj po vrnitvi iz trgovine jih operite, da bodo pripravljeni za prigrizek takoj, ko se zmehčajo, svetujejo zdravniki.
Nektarine
Nektarine je treba hraniti zunaj hladilnika, tako kot breskve in slive. Seveda, če jih sesekljate za sadno solato, jih shranite v hladilniku – v tesno zaprti posodi.
Tropsko sadje
»Tropsko sadje, kot so ananas, mango in kivi, najbolje uspeva pri sobni temperaturi, kjer enakomerno dozori in ohrani svojo sočnost,« pravi nutricionist Newman.
“Ko pa je enkrat narezano, ga je najbolje shraniti v hladilniku in v nepredušno zaprti posodi.”