Žiga Rustja in njegov recept za slastne bruschette

Deli novico s tvojimi prijatelji

POKUKAJMO V KUHINJO ZNANIH OBRAZOV

 

ŽIGA RUSTJA

 width=Tokrat se selimo v Parecag. V sončen dom našega obalnega glasbenika, radijskega voditelja, krasnega očeta in vsestranskega umetnika, ki poln elana in ambicij vstopa v nove projekte. To je naš Žiga Rustja!

 

»So izredno intenzivni dnevi. Poleg tretjega albuma v pripravi, pišem tudi diplomo. Ob tem pa v Studiu 106 pripravljamo učne načrte za šolsko leto, ki se bo začelo septembra. Še vedno zbiramo rabljene kitare in električne klavirje za naše učence, ki si jih težje privoščijo.«

 

Ob vsem tem pa želi s svojo boljšo polovico Tino oživeti Sečovlje. V opuščenih prostorih gostišča Sedmica želita ustvariti kulturno- izobraževalni center, ki bi služil druženju in kulturnim prireditvam, kot so glasbeni dogodki, pogovorni večeri, predstave za otroke ipd.

V trenutku mi postane jasno, da so Žigi v življenju pomembne tri stvari: družina, glasba in hrana!

 

»Vedno se osredotočamo na glavno jed. Premalo pozornosti pa posvečamo predjedem. Obožujem tapase ali hitre italijanske predjedi, ker so odlična uvertura v tisto, kar nas čaka kasneje, v veliko primerih pa predjed celo zamenja glavno. Pogosto sem tisti, ki pripravi večerjo. Tako kot pri glasbi, rad eksperimentiram tudi v kuhinji. Dobro mi gredo sendviči in tortilje, a danes si je moja draga zaželela bruschette. Sedaj, ko se sproščajo ukrepi in bodo obiski vse bolj pogosti, so Brustichette najboljša in najlažja jed za pripraviti. Ješ jih z rokami, vsaka je po sebi posebna in največkrat se pojavi vprašanje: Kaj je v tem namazu? Ponavadi si začrtam kombinacije s tistim, kar je v hladilniku. A en namaz za bruschette je naša stalnica: tunin namaz in zraven z veseljem pripravim še dva, ki sta barvno usklajena. Pa ne pozabiti – med kuhanjem morate nujno imeti na glas muziko, ki je tema vašega kuhanja. Pri meni, itak, italijanske klasike!«

 width=

 width=

Bruchette Rustiche – Brustichette

SESTAVINE so relativne. Če se greste romantike in sta pri mizi dva, potrebujete naslednje:

 

4 štručke

parmezan

NAMAZI:

TUNIN (bel)

1 tuno

1 jušno žlico majoneze

2 jušni žlici sirnega namaza 1/2 avokada

česen v prahu

RUSTIKO (rdeč)

1 paradižnik

3/4 paprike

paprika (pikantna) v prahu rezina kuhanega pršuta

1 žlica domače šalše

VERDE (zelen)

1 bučko

2 česna (iz enega stroka)

pol čebule peteršilj

bazilika

šparglji (v kisu)

1 jušna žlica kisle smetane ali sirnega namaza

 width=

POSTOPEK:

  1. Najprej skuhamo Verde namaz: V lonec nalijemo olivno olje, toliko, da z njim pokrijemo dno, vanj stresemo čebulo, bučko, česen in zalijemo s pol kozarca vode. Namaz kuhamo dokler se ne naredi rumenkasta tekočina in so sestavine dovolj mehke. Nato precedimo sestavine in jih damo v posodo s paličnim mešalnikom. Vanj dodamo še peteršilj, baziliko in žlico sirnega namaza. Vse skupaj zmešamo v gost namaz in damo hladiti. Če se mudi, lahko v hladilnik.

 

2. Ker sta druga dva namaza hitro pripravljena, najprej segrejemo pečico na 200 stopinj. Štručke po dolgem razpolovimo in jih posujemo s parmezanom.

 

3. Medtem ko se pečica segreva, pripravimo še ostala dva namaza. Sestavine zmešamo glede na željeno gostoto.

 

Avokado pri tuninem namazu razrežemo na manjše koščke. Vse sestavine stlačimo z vilico, da zmes postane gosta.

 

Podobna zgodba se ponovi s paradižnikom pri Rustiko namazu. Narežite na dovolj velike koščke, da se ne izgubi okus paradižnika, ko boste vanj ugriznili.

 

4. Vse tri namaze dajte v tri različne posodice, medtem pa pečico nastavite na program peke (od zgoraj), da se parmezan na štručkah lepo zapeče. Če vam je všeč, da kruh hrusta, lahko počakate do te mere, da se rob zapeče (kot na sliki).

 

5. Zapečene kruhke izvlečete iz pečice in jih poljubno namažete z namazi. Rdeči namaz lahko nadgradite s kuhanim pršutom. Sami namazi imajo poseben okus, a popečeni parmezan bo dodal vrednost. Hmeljski napitek se ob brustichellah še kako prileže!

 

Za konec pa še pomemben nasvet: »Igrajte se! Bruschette lahko pripravite na milijon načinov. Naj bodo barvite, okusne in polne začimb. Pri mojih le pazite, da rdečega in belega namaza ne prekuhate, ker bistvo je v surovih okusih. Pa dober tek!«

 width=Klara Beltram