Živila, ki jih ne smemo pogrevati

Čeprav mnoga živila brez težav prenesejo večkratno pogrevanje, nekatera med njimi izgubijo hranila ali pa lahko pri ponovnem segrevanju celo postanejo škodljiva za zdravje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Še posebej je pomembno biti pozoren na način shranjevanja hrane in čas, ki je pretekel od njene priprave. Nekatera živila, če jih dlje časa pustimo na sobni temperaturi, lahko vsebujejo bakterije, ki jih ni mogoče popolnoma odstraniti niti s kuhanjem. Zato je pomembno vedeti, katerih vrst živil ni priporočljivo pogrevati, piše Klix.

Katera živila so to?

Prvi na seznamu je riž. Čeprav ga pogosto pripravimo vnaprej , lahko riž vsebuje bakterijske spore, ki preživijo kuhanje. Če kuhan riž pustimo pri sobni temperaturi, lahko te spore začnejo rasti in proizvajati toksine, ki povzročajo slabost in bruhanje. Zato je pomembno, da riž hitro ohladimo in shranimo v hladilniku ter ga ne pogrevamo večkrat.

Poletne napake, ki jih delamo s hladilnikom

Drugo živilo, ki ga ni priporočljivo pogrevati, je špinača. Med pogrevanjem lahko špinača razvije nitrite, ki nastanejo iz naravno prisotnih nitratov. Te spojine lahko negativno vplivajo na zdravje. Zato je bolje, da špinačo zaužijemo takoj po kuhanju ali jo jemo hladno, na primer kot dodatek solatam.