1. Ocvrta ali mastna hrana
Če ste pripravili preveč ocvrtega piščanca ali je ostalo preveč tempura kozic, se morda skušate zateči k zamrzovanju. A po odmrzovanju bo ocvrta hrana skoraj zagotovo postala mehka in izgubila hrustljavost, saj se spremeni porazdelitev vlage in maščobe.
Zamrznjeni izdelki, kot so panirani kosi mesa, pomfri ali kroketi iz trgovine, so posebej zasnovani za zamrzovanje, a domače različice ne bodo ohranile svoje teksture.
2. Trdo kuhana jajca
Čeprav so odlična za sendviče, strokovnjaki svetujejo, da ne kuhate večjih količin jajc vnaprej, saj jih ni priporočljivo zamrzniti. Pri odmrzovanju beljak postane trd, gumijast in vodnat.
Kuhane rumenjake lahko zamrznete, vendar le, če jim dodate malo soli ali sladkorja, kar prepreči, da bi postali želatinasti.
3. Zelenjava z visoko vsebnostjo vode (npr. kumare, solata)
Ena izmed največjih prednosti zelenjave je hrustljavost. Če zamrznete kumare ali solato, se bodo po odmrzovanju spremenile v kašo.
Seveda jih lahko zamrznete, če jih nameravate uporabiti v juhah, smoothijih ali omakah, kjer hrustljavost ni pomembna.
4. Jogurt in sladka smetana
Jogurt se lahko zamrzne, a po odmrzovanju njegova tekstura ni več kremasta – postane leden ali vodnat.
Podobno se gosta smetana lahko nekoliko strdi ali se loči v vodnat in gost del. Po odmrzovanju je verjetno ne boste mogli več stepati, a jo lahko še vedno uporabite za kuhanje ali dodajanje juham in omakam.
5. Meki siri
Medtem ko trdi siri (npr. parmezan) dobro prenašajo zamrzovanje in lahko ostanejo do dva meseca v zamrzovalniku, meki siri (npr. brie, feta, gorgonzola, kremni sir) niso primerni za zamrzovanje.
Strokovnjaki pravijo: “Meke sire je mogoče zamrzniti, a bodo po odmrzovanju zelo vodnati.” Če ste jih že zamrznili, jih lahko uporabite v omakah za testenine ali jih zamrznete skupaj s pripravljenimi jedmi.
Dodatni nasveti
Včasih na embalaži piše, da živila niso primerna za zamrzovanje, vendar lahko predhodno zapakirana živila zamrznete do datuma uporabe. “Če jih zamrznete kasneje, povečate tveganje za zastrupitev s hrano,” opozarjajo strokovnjaki.
Prav tako je pomembno, da odmrznjeno hrano premaknete v hladilnik, kjer se bo enakomerno in počasi odmrzovala. To še posebej velja za živila z visokim tveganjem, kot so mleko, mlečni izdelki ali piščanec.