Živila, zaradi katerih se počutite bolj utrujeni

Po napornem dnevu se vsi radi vrnemo domov, si oddahnemo ob najljubši seriji ali obroku. Pri tem pa moramo biti zelo previdni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Eden od razlogov, zakaj se po obroku lahko počutimo še bolj utrujeni, kot smo bili prej, so živila, bogata s tiraminom – molekulo, ki vpliva na krvni tlak in je povezana s prekomerno dnevno zaspanostjo. Znanstveniki opozarjajo, da lahko že z manjšimi spremembami v prehrani ublažimo ta pojav in tako izboljšamo raven energije čez dan.

Živila, ki vsebujejo veliko tiramina:

  • zreli siri (čedar, feta, parmezan, brie),

  • suhomesnati izdelki (salama, klobase, slanina, mortadela),

  • namazi na osnovi kvasa (Marmite, Vegemite),

  • suho in prezrelo sadje (prezrele banane, avokado),

  • vložene in soljene jedi, kot je riba.

Strokovnjaki poudarjajo, da lahko že z izbiro bolj uravnoteženih obrokov in omejevanjem teh živil zmanjšamo tveganje za pretirano zaspanost čez dan.

Zdrave alternative

Alternativna živila so tista, ki jih lahko uporabimo namesto živil, bogatih s tiraminom, da zmanjšamo utrujenost ali druge neželene učinke. Pri pripravi obrokov lahko na primer:

  • Namesto zrelih sirov uporabite sveže sire (kot so skuta, ricotta, mocarela), ki vsebujejo manj tiramina.

  • Namesto suhomesnatih izdelkov izberite sveže kuhano meso ali perutnino (piščanec, puran) ali ribe brez dodanih soli.

  • Namesto namazov na osnovi kvasa uporabite hummus, jogurtov preliv ali guacamole.

  • Namesto prezrelega ali suhega sadja raje uživajte sveže sadje, kot so jabolka, jagode, breskve ali borovnice.

  • Namesto vložene ali soljene hrane izberite svežo zelenjavo ali blage soljene pripravke, kot je blanširana zelenjava ali naravni kisli zelenci z nizko vsebnostjo soli.

Sobotni recept: Zavitek iz pesta, mocarele in paradižnika (VIDEO)