Poleg tega zobena kaša zaradi kompleksnih ogljikovih hidratov zagotavlja dolgotrajno energijo brez nenadnih padcev krvnega sladkorja. Prav zato je idealna izbira za zajtrk – in mnogim tudi za malico. Pomembno pa je, da posežemo po kakovostnih kosmičih in dodatkih, ki obroku dodajo hranilno vrednost.
Družbena omrežja in zobena kaša: ljubezen za več milijonov ogledov
Velik zagon so zobeni kaši dali tudi vplivneži in strokovnjaki za prehrano, ki so jo s kreativnimi recepti povzdignili na višji nivo. Največja spletna senzacija je zagotovo “baked oats” ali pečena zobena kaša – trend, ki je zajel TikTok in spodbudil na tisoče ljudi, da ustvarjajo lastne različice te sladke, a zdrave jedi.
Zobena kaša je celo dobila vzdevek “oatzempic”, saj naj bi mešanica ovsa, limetinega soka in vode pomagala pri uravnavanju apetita. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da čudežnih rešitev za hujšanje ni – ključen je še vedno kalorični primanjkljaj.
Praktičnost, ki navdušuje
Zobena kaša se odlično vklaplja v koncept vnaprejšnje priprave obrokov (meal prep). Posebej priljubljena je različica overnight oats – kaša, pripravljena že zvečer in postrežena zjutraj. Z dodatki, kot so chia semena, sadje, oreščki ali maslo iz oreščkov, postane ta “nočni zajtrk” hitro nepogrešljiv del dnevne rutine.
Recept za overnight oats (nočna zobena kaša)
Sestavine:
-
Zobeni kosmiči
-
1 banana
-
Med po okusu
-
Grški jogurt
-
Cimet
Priprava:
-
V kozarec ali skledo dajte zobene kosmiče.
-
Dodajte na koščke narezano banano.
-
Po želji sladkajte z medom.
-
Primešajte nekaj žlic grškega jogurta.
-
Potresite z malo cimeta za okus.
-
Vse skupaj dobro premešajte, pokrijte in postavite v hladilnik za vsaj 6 ur oziroma čez noč.
View this post on Instagram
Zjutraj boste imeli pripravljen okusen in hranljiv zajtrk, ki ga lahko po želji dodatno okrasite s sadjem, oreščki ali granolo.
Zob ostaja kraljica zajtrka
Zaradi enostavne priprave, številnih različic in izjemnih koristi za zdravje ni presenetljivo, da zobena kaša ostaja ena najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. Z močjo družbenih omrežij, raznovrstnostjo okusov in hitrostjo priprave si je priborila mesto v skoraj vsaki kuhinji – in zdi se, da bo tam ostala še dolgo.