»Ocenjujemo, da samo ti štirje izdelki povzročijo med tretjino in dvema tretjinama vseh smrti na svetu,« je dejala za El País.
Leta 2021 je bilo 19 milijonov od 56 milijonov smrti po vsem svetu povezanih s temi štirimi izdelki.
Tobak je na vrhu seznama najbolj smrtonosnih izdelkov, saj je leta 2021 zakrivil 16 % vseh smrti (več kot devet milijonov ljudi).
Vendar profesor Gilmore opozarja, da so nevarnosti teh izdelkov še vedno slabo razumljene.
Tobak
Glede na študijo Global Burden of Disease kajenje, žvečenje tobaka in pasivno kajenje skupaj ubijejo več ljudi kot kateri koli drug izdelek.
»Dva od treh kadilcev bosta sčasoma umrla zaradi kajenja. To je izjemno tvegano,« pravi profesor Gilmore, strokovnjak za škodljivosti kajenja.
Kajenje tobaka vodi do povečane stopnje raka, srčnih napadov, visokega krvnega tlaka, kapi, krvnih strdkov in bolezni dihal. Tobak je vsako leto odgovoren za 20 % smrti zaradi nenalezljivih bolezni.
Evropska študija, katere soavtor je bila profesor Gilmore, je pokazala, da tobak povzroči 1,15 milijona smrti na leto – 10 % vseh.
»Kajenje je zelo zasvojljivo. Vemo, da tobačna podjetja manipulirajo s cigaretami, da bi potrošnike naredila še bolj zasvojene,« pravi Gilmore in kadilcem svetuje, naj »storijo vse, kar je v njihovi moči, da prenehajo«.
Alkohol
Tudi alkohol je povezan z velikim številom smrti po vsem svetu – po ocenah vsako leto zaradi uživanja alkohola umre 2,44 milijona ljudi. To je 4,3 % vseh smrti in 4,4 % smrti zaradi nenalezljivih bolezni.
Alkohol nesorazmerno prispeva tudi k smrtim zaradi nesreč in poškodb. Po ocenah Globalnega bremena bolezni je 7 odstotkov vseh smrti zaradi poškodb povezanih z alkoholom.
Hrana
Hrana predstavlja še večji vzrok prezgodnje smrti kot alkohol. Na svetovni ravni je bilo 5,4 % vseh smrti v letu 2021 posledica tako imenovanih »prehranskih tveganj« – to je več kot tri milijone ljudi.
To vključuje tveganja, povezana s prehrano z veliko predelanega mesa, natrija, »pijač, sladkanih s sladkorjem« in transmaščob.
Prehrana z veliko soli povzroči največ smrti, sledi pa ji prehrana z veliko predelanega mesa. V Evropi, kjer so na voljo podrobnejši podatki, je 2,27 % vseh smrti posledica prekomernega vnosa soli, 1,06 % pa jih je povezanih z uživanjem predelanega mesa.
Nezdrava prehrana je eden največjih dejavnikov tveganja za razvoj kroničnih bolezni. Slaba prehrana ali debelost povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak, možgansko kap in nekatere vrste raka.
Kljub dobro dokumentiranim tveganjem slabe prehrane profesor Gilmore pravi, da je živilska industrija »manipulirana, da bi izdelke naredila vse bolj privlačne, skoraj zasvojljive«.
Fosilna goriva
Poleg dobro znanih podnebnih tveganj fosilna goriva že povzročajo merljivo povečanje umrljivosti. To je posledica onesnaženja z delci zaradi zgorevanja fosilnih goriv, ki resno ogroža zdravje.
Dolgotrajna izpostavljenost onesnaženemu zraku vodi do povečane stopnje srčno-žilnih in dihalnih bolezni ter pljučnega raka.
Po podatkih Svetovnega zdravstvenega združenja o globalnem bremenu bolezni je onesnaženost zraka zaradi fosilnih goriv leta 2021 povzročila 4,5 milijona smrti, čeprav nekatere ocene kažejo, da je to število še višje.
To pomeni, da fosilna goriva prispevajo med pet in osem odstotkov vseh smrti po svetu.
V Evropi, kjer so stopnje onesnaženosti nižje, SZO ocenjuje, da zgorevanje fosilnih goriv vsako leto povzroči 578.900 smrti.
Te številke ne vključujejo smrti zaradi podnebnih nesreč, kot so poplave in vročinski valovi, kar pomeni, da je dejansko število smrti, povezanih s fosilnimi gorivi, verjetno višje.